Bulik, alkohol, szerelem és rengeteg feleslegesen megvásárolt holmi. Többek között ezekről, de leginkább az utóbbiról szól a Cait Flanders által írt A kevesebb több című könyv, ami egyszerre társadalomkritika és a fogyasztói társadalom elé állított görbetükör is. SZEBENYI PÉTER ÍRÁSA

„Hogyan jöttem rá egy év alatt arra, hogy az életben a valóban fontos dolgokat nem lehet megvenni.”

Cait Flanders a saját történetén keresztül mesél a magánéleti kríziseiről, amik hozzásegítették az életmódváltáshoz, beszél a különböző közösségekben tapasztalt társadalmi elvárásokról, és az ezzel együtt járó túlfogyasztó életvitelről is.

Ez az életvitel magában foglalta a fiatal és már felnőttkori bulizásait, az ezzel gyakorta együtt járó alkoholfogyasztást. Egy idő után ráeszmélt, hogy ennek nemcsak egészségügyi, hanem anyagi, sőt oldalára is, hiszen sokszor olyan részeg volt:

„… taxit hívtam, de várakozás közben egyszerűen elaludtam a járdán. … bárki felszedhetett volna az utcáról aznap éjjel.”
A képen Cait Flainders A kevesebb több című könyve.
Cait Flainders / Forrás: caitflanders.com

Emellett a szerelmi és társadalmi élete mélypontjait is bemutatja, hogy környezete miatt hogyan hajszolta bele a mértéktelen költekezésbe, fogyasztásba. A könyv ötlete abból fakadt, hogy a Flanders felismerte, hogy látszólag mindene megvolt, de mégsem volt igazán boldog:

„Sosem voltam elégedett. Mindig többet akartam. Ám mivel nem lettem boldogabb attól, hogy mindenből egyre többet vettem, talán itt volt az ideje, hogy megpróbáljak kevesebbre törekedni…”

Az író végtelenül személyes módon mesél el minden nehézségét, lemondását és egyben sikereit is, amit elért az életmódváltással, hogy a kevesebb több is lehet.

„Nem hittem volna, hogy bárkit is érdekelni fog, hogy nem veszek semmit a szükséges dolgokon kívül, de azon sem húztam fel soha magamat, amikor a barátaim kezdtek ezzel ellentétes megjegyzéseket tenni… Megszegtem a szabályokat, és szembementem a rituálékkal, amelyek összekötöttek minket a vásárlás világában.”

A könyv olyan helyzeteket mutat be, amikkel a legtöbb olvasó könnyedén tud azonosulni, hiszen a szerzőt befolyásoló hatásokat teljesen hétköznapiak: különböző reklámok, trendek, társadalmi nyomás mentén dönt a vásárlás során. A magánélet mellett könyvben nagy hangsúlyt kap az otthon és az ott felhalmozott dolgokra, amely kapcsán felhívja a figyelmet, hogy nagyrészük feleslegesen megvásárolt termékek, amikre valójában nincs is szükségesünk.

Podcastműsorunkban Csalár Bence és Szebenyi Péter segítségével szóltunk bővebben a témáról.
„(…)az a fajta ember voltam, aki olykor-olykor áldozatul esett a „vásárlásterápiának”, azaz azért vásároltam, hogy jobban érezzem magam.”

A könyv leginkább abban próbál segíteni, hogy hogyan vásároljunk átgondoltabban és rámutat arra is, hogy a vásárlási szokásainkra több olyan tényező is hathat, amelyeket általában nem veszünk számításba. Az író személyes története során többször kitér arra, hogy milyen mértékben adósodott el átgondolatlan fogyasztói életvitele során. A magánügyi krízisei, a munkahelyi kihívások okozta hangulatingadozások olykor végtelen vásárlásra sarkallta. A könyvben ezért Flanders nagy hangsúlyt fektet pénzügyi előnyeinek, oldalának bemutatására, ezzel pedig még több embert érdekelté tud tenni a tudatosabb, környezetbarát életmód felé.

„Tudtam, a kihívás, hogy egy teljes éven át nem vásárolok vagy teljes kudarc, vagy életem leggyümölcsözőbb vállalkozása lesz …” – mindez kiderül A kevesebb több című könyvből.

A könyv a zárógondolatok után tartalmaz egy tippek, trükkök fejezetet is, amiben az író röviden, tömören gyakorlati tanácsokkal látja el az olvasókat. Hiszen ma már a tudatosabb fogyasztás nem trend, hanem a jóval több annál: a fenntartható társadalom záloga.

A cikk szerzője Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszer, környezetmérnök.

Még több cikk a témában: