A fiatal olvasókkal szeretné megismertetni az öt éve elhunyt Térey János műveit a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó. Az egyik legnagyobb hatású kortárs szerzőnk válogatott műveiből összeállított, Árnyékunk útra vált című kötetet 10 ezer példányban teszik elérhetővé a középiskolákban és a felsőoktatásban tanulók számára.

Csupán a diákigazolványuk felmutatására van szükség, és az érdeklődő fiatalok máris a kortárs magyar líra és próza egyik legfontosabb alkotójának szövegeit vehetik kézbe mától a Libri Könyvesboltokban. A kötet a 2019. június 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt József Attila-díjas szerző, Térey János egyszerre formabontó és az irodalmi hagyományt megszólító műveiből ad ízelítőt.

Térey János: Platánok júliusban
(részlet)
 
Addig ráz Isten,
Amíg csontodig nem csupaszodsz.
Addig ráz Isten,
Amíg hozzá föl nem cseperedsz.
 
Hámlasz, mint a platánok júliusban,
Argentína repül meg a Tűzföld,
Ugrik a tervből a Tao meg a Zen,
Kioltod a képernyőt, kihúzod mind
A bilinccsel fölérő drótokat,
Mindent kihajítasz, ami volnál és ami vagy,
Kivéve a homlokodon kopogó
Harkályt, élő metronómodat.
Vetkőzöl kalandvágyat és pimasz kis taktikát,
Bankszámlát, címet, telefonszámot,
S passzolod a formatartó XIX. századot.
Álmodod naponta kéjes tetszhalálod,
Paradicsomból való kibukásod.
Halkul fülemben tényszerű tenorod.

Térey János 1970-ben Debrecenben született. Budapesten, az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, majd a Bölcsészettudományi Karon magyar irodalmat és történelmet hallgatott. 1991-ben jelent meg első verseskötete, a Szétszóratás, 2001-ben pedig irodalomtörténeti jelentőségű verses regénye, a Paulusis napvilágot látott.

A szerző érdeklődése a kétezres években fordult a drámaírás és -fordítás felé. Darabjait többek között a Krétakör, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház mutatta be, több műve (A Nibelung-lakópark, Asztalizene, Jeremiás avagy Isten hidege) pedig az évad legjobb magyar drámájának járó díjat is elnyerte. Munkásságát a helyekhez, helyszínekhez való erőteljes kötődés jellemzi. Életének meghatározó színterei (Debrecen-Szentlászlófalva, Zugló, Újlipótváros, Svábhegy), valamint hazai és külföldi útjai során felkeresett épületek, tájak, városrészek fontos szerepet kapnak munkáiban. A most megjelenő, Árnyékunk útra vált című kötet a szerző válogatott írásait tartalmazza.