• Nobel-díjas író, költő, A kolostor regénye (1982), a Vakság (1995), a Jézus Krisztus evangéliuma (1991) és a Káin (2009) című regények szerzője, a 20. század második felének legismertebb és legelismertebb portugál írója.
  • José de Sousa néven született, a születési anyakönyvi kivonatát elkészítő falusi hivatalnok azonban – hogy tréfából vagy alkoholos befolyásoltsága miatt, nem tudni – a vezetéknév után még odaillesztette José apjának a faluban használt gúnynevét, a „Saramago” szót is, aminek jelentése: vadretek.
  • Első regénye, A bűn földje 1947-ben jelent meg, ez után azonban közel húsz évig nem publikált saját művet – fordítóként és szerkesztőként dolgozott. A hallgatás éveiről később így nyilatkozott: „Egyszerűen úgy gondoltam, hogy nincsen miről írnom.”
  • Jézus Krisztus evangéliuma című regénye – ami ironikus hangnemben beszéli el Jézus történetét – óriási botrányt kavart, az akkori konzervatív portugál kormány azt is megakadályozta, hogy a könyv elnyerhesse az Európai Irodalmi Díjat. A szerző tiltakozásul elhagyta hazáját, és a Kanári-szigeteken telepedett le.