• Roman Kacew néven született, litván származású francia író, filmrendező. A II. világháborúban a francia, majd az ország kapitulációját követően a brit légierő vadászpilótájaként szolgált, több tucat sikeres bevetésben vett részt. A háború után tagja volt az ENSZ francia küldöttségének, valamint konzulként is dolgozott Los Angelesben.
  • Les racines du ciel című regénye – amelynek magyar fordítása a mai napig várat magára – 1956-ban elnyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat, amit a szabályok szerint egy szerző csak egyszer kaphat meg. Közel 20 évvel később Émile Ajar álnéven megírta az Előttem az élet (1975) című regényt, és mivel senki nem volt tisztában Ajar valódi kilétével, a Goncourt zsűrije ismét neki ítélte oda a díjat. Az átadógálán Gary unokatestvére játszotta el Émile Ajar szerepét, a szerző pedig csak egy posztumusz kiadott írásában fedte fel titkát.
  • Második felesége házasságuk vége felé Clint Eastwooddal csalta meg. Gary párbajra is hívta emiatt a színészt, ő azonban nem állt kötélnek.
  • Szépirodalmi műveinek és önéletrajzi írásainak is visszatérő eleme volt az öngyilkosság gondolata, többször is kijelentette, hogy nem lesz hajlandó megöregedni. Végül 66 éves korában, pisztolylövéssel vetett véget életének.