• Kossuth- és József Attila-díjas novellista, író, publicista, a groteszk műfajának legjelentősebb magyarországi képviselője. Apja nyomására vegyészmérnöki és gyógyszerész diplomát is szerzett.
  • A hadsereg tartalékos tisztje volt, ezért amikor 1942-ben behívót kapott, tiszti egyenruhájában jelent meg a sorozóirodában. Az őt fogadó alezredes kiköttette egy fához, megfosztotta egyenruhájától és tudatta vele: nem katonai, hanem munkaszolgálat vár rá. Ezután négy és fél évet töltött a fronton és szovjet hadifogságban. Utóbbinak érzékletes leirata a Lágerek népe (1947) című könyve.
  • Kiállt az 1956-os forradalom mellett, ezért annak leverése után tiltólistára került, 1966-ig összesen egy novellája jelenhetett meg. Ez idő alatt vegyészmérnökként dolgozott egy gyógyszergyárban.
  • Legtermékenyebb időszaka a 60-as évek vége és a 70-es évek eleje volt. A Tóték (1964) című kisregényéből készült színdarab, a Macskajáték (1969) című színmű, valamint az Egyperces novellák (1968) már életében a magyar irodalom klasszikusai közé emelték.