• Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító. Legismertebb műve a 20. századi magyar próza csúcspontjaként számontartott Iskola a határon (1959). A regény sajátos elbeszélői technikája, humanizmusa és modern szerkezete óriási hatással volt a magyar írók következő generációira. Esterházy Péter tisztelete jeléül a szerző 70. születésnapjára az Iskola a határon teljes szövegét leírta kézzel, egyetlen óriási papírlapra.
  • Régi nemesi családból származott, a fiatal Ottlikot a családi hagyományoknak megfelelően katonatisztnek szánták. A katonai iskolából szerzett tapasztalatai később több művében is visszatértek.
  • Gyerekkorában kiemelkedő atlétának számított, több iskolájában és egyesületben is rövidtávfutó-, illetve magasugróbajnok lett.
  • Szerelmese és szakértője volt a bridzs nevű kártyajátéknak. Országos bridzsbajnok lett, és társszerzőként jegyzett egy bridzsszakkönyvet is, ami először angol és francia nyelven jelent meg, és amire büszkébb volt, mint bármelyik szépirodalmi alkotására. A játékban szerzett érdemeire jellemző, hogy egy külföldi bridzsszaklapban ezt írták róla: „hazájában szépíróként is ismert.”