• Francia író, akit a különböző regényműfajokban mutatott sokoldalúsága tett világszerte elismertté. Leghíresebb könyvei a Mesterségem a halál (1952), az Állati elmék (1967) és a Védett férfiak (1974).
  • Harcolt a II. világháborúban, egyike volt a Dunkerque-be szorult szövetséges katonáknak. Nem sikerült feljutnia az angol és francia katonákért küldött hajók egyikére sem, így hadifogságba esett, ahonnan csak három év elteltével szabadult. Háborús élményeit első, Két nap az élet (1949) című regényében dolgozta fel. A könyvért megkapta a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat is.
  • Sokáig magáénak vallotta a kommunizmus eszméjét, Moncada (1965) címmel könyvet írt Fidel Castro forradalmának első csatájáról is. Később, miután szembesült a sztálinizmus borzalmaival, a kommunista rendszerek éleshangú kritikusává vált.
  • Több mint negyedszázadon át dolgozott Francia história (1977-2003) című 13 kötetes történelmi regénysorozatán. A könyvek nyelvezetét hozzáigazította a 16-17. századi nyelvhez, sőt, még saját maga is alkotott „korabeli” szavakat.