• Eric Arthur Blair néven született angol író, újságíró és esszéista. Leginkább a totalitárius államberendezkedés veszélyeire figyelmeztető műveiről, az Állatfarmról (1945) és az 1984-ről (1949) híres. Neki köszönhetjük a „hidegháború” kifejezést is, amivel egy esszéjében jellemezte az USA és a Szovjetunió közötti ideológiai és politikai feszültséget.
  • Állatfarm című regényét számtalan kiadó utasította el. T. S. Eliot, a Nobel-díjas költő a Faber and Faber kiadó vezetőjeként úgy vélekedett, hogy a történetben a disznók a legokosabbak, így nekik kellene vezetniük a farmot – valószínűleg nem értette meg a politikai allegóriát a műben.
  • Orwell harcolt a spanyol polgárháborúban. Közel 190 centiméteres magassága miatt figyelmeztették, hogy húzza le a fejét a lövészárokban, ő azonban figyelmetlen volt, és egy mesterlövész nyakon lőtte. A golyó néhány milliméterrel elkerülte nyaki ütőerét, így sikerült megmenteni az életét.
  • A spanyol polgárháború után a sztálinisták megtorlóakciói elől Párizsba menekült, de még itt is tartott tőle, hogy a szovjet titkosszolgálat likvidálni akarja. Civilként nem tudott legálisan fegyverhez jutni a városban, ezért Ernest Hemingwaytől kért segítséget, aki kedvelte Orwell írásait, és szerzett neki egy pisztolyt.