• József Attila-díjas magyar író, a Kisfaludy Társaság tagja, akit a Tüskevár (1957), a Téli Berek (1959) és a Vuk (1940) című történetei a magyar irodalom kultikus alakjává tettek.
  • Mezőgazdászként végzett a Magyaróvári Akadémián, majd egy holland származású földbirtokos gazdatisztjeként szolgált. Ebben az időszakban küldte el első cikkeit a Kittenberger Kálmán vezette vadászlap, a Nimród szerkesztőségébe. Kittenberger felfigyelt a fiatal szakember íráskészségére, ő bátorította, hogy lépjen írói pályára. A két férfi később szoros barátságot kötött.
  • A Gárdonyi Géza Társaság pályázatára 36 évesen írta meg első hosszabb lélegzetvételű művét, A koppányi aga testamentuma (1937) című regényt, amellyel el is nyerte a pályázat fődíját.
  • A két világháború között – többek között Mikszáth, Gárdonyi és Móra hatására – kialakult népies nyelvezete, illetve a műveiből áradó vallásosság miatt a szocializmus évtizedeiben az államhatalom megpróbálta háttérbe szorítani, és az ifjúsági irodalom népszerű, de kevéssé fontos írói közé sorolni. A korabeli irodalmi lexikonok általában csak rövid említést tettek róla. Ma Jókai Mór mellett hazánk egyik legolvasottabb szerzője.