• Német író, aki 1933-ban a németországi zsidóüldözés miatt elhagyta szülőföldjét. Életművének központi témája a háború és annak mindennapi borzalmai. Leghíresebb művei a Nyugaton a helyzet változatlan (1929), A diadalív árnyékában (1945) és a Szerelem és halál órája (1954).
  • Erich Paul Remark néven született – vezetéknevének írásmódját első regénye megjelenésekor „franciásította”, középső nevét pedig anyja tiszteletére változtatta meg. Joseph Goebbels propagandagépezete a 30-as években lejárató hadjáratot szervezett az ekkor már népszerű író ellen, mondván, hogy aki ilyen módon eltorzítja eredeti nevét, nem lehet igazi német. Könyveit szisztematikusan égetni kezdték.
  • Szinte minden könyvéből készült hollywoodi film. Az adaptációk írásában gyakran ő maga is részt vett, sőt még kisebb szerepeket is vállalt bennük.
  • Elfriede nevű húgát, aki családjával Németországban maradt a háború alatt, 1943-ban letartóztatták, mert hangot adott azon véleményének, hogy Hitler el fogja veszíteni a háborút. Közhangulat rombolásának vádjában a népbíróság bűnösnek találta, és még abban az évben lefejezték, bebörtönzésének és kivégzésének költségeit pedig kiszámlázták a családjának.