• Grosschmid Sándor néven született író, költő, újságíró, a magyar polgári világ kiemelkedő jelentőségű krónikása, akit az Egy polgár vallomásai (1934) és A gyertyák csonkig égnek (1942) című könyvei, Halotti beszéd (1951) című verse, valamint szépirodalmi igényességgel megírt naplói a magyar irodalom klasszikusai közé emeltek.
  • Öccse Radványi Géza, a világhírű filmrendező, aki felvett vezetéknevét apai nagyanyjuktól kölcsönözte.
  • Márai 23 éves korában kötött házasságot Matzner Ilonával – Lolával. Mivel a lány szülei ellenezték a frigyet, titokban esküdtek meg, rajtuk és a két tanún kívül senki nem volt jelen a szertartásnál. Felesége mindenben támogatta a szerzőt, hat évtizeden át, Lola 1986-ban bekövetkezett haláláig kitartottak egymás mellett.
  • Már a háború előtt is sokat élt külföldön, de 1948-ban végleg elhagyta Magyarországot. Itthon a szocializmus évtizedeiben nem adták ki a műveit. A 80-as évek enyhülése során már lett volna lehetősége Magyarországon publikálni, ő azonban erre egészen addig nem volt hajlandó, amíg hazájában orosz csapatok állomásoztak. A rendszerváltást már nem érhette meg, 1989 februárjában pisztollyal vetett véget életének San Diegóban.