• Író, költő, műfordító, drámaíró, a Nyugat újságírója. Kamaszkorától fogva jelentek meg írásai, de országos ismertségre Így írtok ti (1912) című irodalmi paródiagyűjteményével tett szert. Neki köszönhetően váltak kultikussá hazánkban Micimackó történetei. Mivel angolul nem igazán tudott, nővére, Emília (becenevén Mici) nyersfordítását használta a munkához. Előtte tisztelgett a mackó magyar elnevezésével is.
  • Jonathan Swiftnek nemcsak fordítója, hanem követője is volt, maga is írt Gulliver-regényeket Capillária (1921) és Utazás Faremidóba (1916) címmel.
  • Bár kortárs olvasói és az utókor számára is főleg humoreszkjeiről, paródiáiról volt ismert, és anyagilag is ezek bizonyultak számára a legjövedelmezőbbnek, rengeteg műfajban alkotott. Verseit csak viszonylag későn publikálta, ezek két kötetben, Nem mondhatom el senkinek (1930) és Üzenet a palackban (1938) címmel jelentek meg.
  • Egyik legismertebb írása az Utazás a koponyám körül (1937), amiben az egy évvel korábban diagnosztizált daganata miatt szükségessé vált agyműtétjének körülményeit, és az operáció közben megfogalmazott gondolatait beszéli el.