• Schön Ezékiel néven született költő, író, dráma- és dalszerző. A 20. század első felének meghatározó írója, akinek életművében nagyszerűen megfértek egymás mellett a Nyugatba írt világszínvonalú versek, az Est című lap hasábjain közölt frappáns glosszák és tárcanovellák, valamint a kabarék színpadán óriási közönségsikert arató dalok és színdarabok.
  • Patika (1920) című drámáját botrányok kísérték. A bemutató után a darab és a szerző is egy antiszemita lejáratókampány célpontja lett, ami elől Szép Ernő Bécsbe menekült, és egy évig nem is tért vissza Budapestre. A darab sajátos szerkezete miatt azóta is csak ritkán látható színpadon.
  • A II. világháborúhoz vezető, és abban kicsúcsosodó borzalmakról írta Emberszag (1945) című dokumentumregényét, amiben szinte könnyed hangnemben vázolja fel csillagos házba való internálását, és háromhétnyi munkaszolgálatának könyörtelen időszakát, ahonnan csak előrehaladott életkora miatt engedték haza.
  • A költő húga, Szép Berta 1984-ben alapította meg a Szép Ernő-jutalmat, amivel azóta is minden évben, szeptember 21-én, a magyar dráma napján jutalmazzák a legjobb magyar drámaírókat.