• Az indiai Bombayben született angol író, költő és világutazó. 42 évesen kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, ezzel a mai napig a legfiatalabb díjazott ebben a kategóriában. A dzsungel könyve (1894) és a Kim (1901) szerzője.
  • Művei már egészen fiatalon világhírűvé tették. 30 éves korára a világ egyik legjobban fizetett írója volt, irodalmi utóélete mégsem volt felhőtlen. Sokan – köztük George Orwell is – a brit imperializmus zászlóvivőjének, a birodalomépítés mögött megbúvó rasszizmus emblematikus figurájának látták.
  • Az I. világháború kitörésekor fia, John, szeretett volna csatlakozni a brit hadsereghez, ám rossz látása miatt elutasították. Kipling széles körű kapcsolatait mozgósítva mégis elintézte, hogy fiát felvegyék a seregbe. John 1915 őszén, a loosi csatában esett el.
  • 1935-ig, egészen addig, amíg a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt el nem kezdte a jobbra fordított változatot politikai jelképként használni, Kipling minden könyvét a tradicionális hindu szerencseszimbólummal, a balra néző horogkereszttel díszítették.