• Nobel-díjas svéd író, aki érzelmekben gazdag és hazája népi hagyományait is felelevenítő prózájának köszönhetően a svéd írásművészet egyik legjelesebb képviselőjeként vonult be az irodalomtörténetbe.
  • 41 éves korában beutazta Egyiptomot és a Szentföldet, ezek az élményei szolgáltak Jeruzsálem (1901-2) című kétkötetes regénye alapjául, amely megjelenése után a svéd irodalmi élet egyik központi alakjává tette.
  • Legismertebb műve a Nils Holgersson csodálatos utazása (1906) című kétkötetes meseregény, amelyet a svéd pedagógiai tanács felkérésére írt, és amelynek célja a svéd iskolás gyerekek megismertetése volt hazájuk föld- és néprajzával. A mű nemcsak a svéd iskolákban, de külföldön is óriási sikert aratott. 40 nyelvre fordították le, Magyarországon több mint húsz kiadást ért meg.
  • Az első nő volt, akit a Svéd Tudományos Akadémia a tagjai közé választott, 1909-ben pedig ő lett az első Nobel-díjas nő is. Az elismeréssel együtt járó honoráriumból visszavásárolta az apja bohém életvitelének áldozatul esett családi birtokot, és egész hátralévő életét itt élte le.