• Knut Pedersen néven született Nobel-díjas norvég író, költő, drámaíró, Henrik Ibsen után a legismertebb norvég szerző. Leghíresebb művei az Éhség (1890), a Pán (1894) és az Áldott anyaföld (1917) című regények.
  • Prózáját olyan írók méltatták, mint André Gide és Thomas Mann. Ernest Hemingway egyenesen így nyilatkozott róla: „Hamsun tanított meg írni”.
  • A modern irodalomra gyakorolt óriási hatása ellenére megítélése a mai napig ellentmondásos, hiszen nyíltan támogatta a német nemzetiszocializmust és Hitler politikáját. Jó kapcsolatot ápolt Joseph Goebbelsszel – tisztelete jeléül még a Nobel-díját is elküldte a náci propagandaminiszternek –, és a Hitlerről írt nekrológjában a diktátort „az emberiség harcosának” nevezte.
  • A háború után a norvég kollaboráns kormány támogatásáért bíróság elé állították, a per során felállított pszichiátriai szakvélemény szerint azonban Hamsun mentális állapota miatt nem fogta fel tettei súlyát, így csak vagyonelkobzásra ítélték. A diagnózisnak ellentmond két évvel később, 1949-ben megjelent utolsó regénye, a Benőtt ösvényeken, ami a 90 éves szerző tökéletes szellemi állapotáról árulkodott.