• Paul Marie Verlaine néven született költő, a 19. századi francia líra egyik legnagyobb hatású képviselője. Elődje és példaképe, Charles Baudelaire A romlás virágai című kötetének hatására kezdett verseket írni.
  • Első magyar fordítói a Nyugat nagyjai, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád és Szabó Lőrinc voltak. A legszebb verseit összefoglaló Szaturnuszi költemények (1866) című kötetet 1994 óta Térey János fordításában olvashatjuk.
  • 1871 szeptemberében levelet kapott az akkor még csak 17 esztendős Arthur Rimbaud-tól, akiért Verlaine néhány hónap múlva elhagyta a feleségét. Kapcsolatuk két éven át tartott és drámai véget ért. Amikor Verlaine vissza akart térni a feleségéhez, Rimbaud ezt nem engedte. Veszekedésük tetőpontján Verlaine kétszer rálőtt társára, és bár mindössze egy felületi sebet ejtett annak csuklóján, két évre börtönbe zárták. A pisztoly, amit használt, 434 500 euróért, vagyis körülbelül 135 millió forintért kelt el egy párizsi aukción 2016-ban.
  • A börtönben ugyan visszatért a gyerekkorában hátrahagyott katolikus hithez, szabadulása után mégis az abszint és a bordélyházak rabja maradt, és annak ellenére, hogy a fiatalabb nemzedék kezdte felfedezni magának a sokáig mellőzött Verlaine költészetét, utolsó éveit nyomornegyedekben és kórházakban élte le. 51 éves korában halt meg.