• Samuel Langhorne Clemens néven született amerikai regény- és újságíró. Huckleberry Finn kalandjai (1884) című könyvét sokan az irodalomtörténet „legamerikaibb” regényének tartják.
  • Fiatalon két évig folyami hajósként dolgozott a Mississippin, karrierjének az amerikai polgárháború kitörése vetett véget. Ekkor csatlakozott egy Konföderációs milíciához, Ulysses Grant tábornok – és későbbi amerikai elnök – északi seregének közeledtétől tartva azonban a rosszul felszerelt hadtest feloszlott és szétszéledt.
  • Twain és Grant később szoros barátságot kötött, Grant közvetlenül a halála előtt befejezett önéletrajzát is Mark Twain adta ki, így mentve meg a tábornok özvegyét a nélkülözéstől.
  • A Föld közelében átlagosan 75 évente feltűnő Halley-üstökös 1835-ös látogatása után két héttel született. Az üstökös 1910-es, újbóli megjelenése előtt ezt írta: „Életem legnagyobb csalódása lenne, ha nem a Halley-üstökössel együtt távoznék. A Mindenható kétségkívül így tartja: »Tessék, itt ez a két szörny, egyikkel sem bírok mit kezdeni: együtt jöttek, tűnjenek is el együtt!«” Az üstökös 1910. április 20-án került ismét bolygónk közelébe, Mark Twain pedig egy nappal később hunyt el szívroham következtében.