• Petrovics Sándor néven született Kiskőrösön. Az egyik legismertebb magyar költő, a márciusi ifjak egyik vezetője, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőse.
  • Rendkívül gyorsan dolgozott, mindössze nyolcéves költői pályafutása alatt közel 1000 verset alkotott, János Vitéz (1845) című verses meséjét alig hat nap alatt írta meg. Tucatnyi nyelvre fordították le, művei a világ szinte minden táján ismertek. Diákévei alatt Friedrich Nietzsche, a német filozófus több Petőfi-verset is megzenésített.
  • Felesége Szendrey Júlia volt, aki elsőként fordította le magyarra Andersen, a dán meseíró történeteit. 1848-ban született gyermekük, Petőfi Zoltán apja hírnevének árnyékában élő, lázadó természetű fiú volt. Az iskolát kerülte, és színésznek állt, bohém életet élt. Mindössze 21 éves volt, amikor tüdőbajban meghalt.
  • Petőfi Sándor 1849-ben, a segesvári csatában tűnt el, de holtteste soha nem került elő. Az 1980-as és 90-es években több pletyka is felröppent arról, hogy Petőfi a csata után orosz fogságba, majd Szibériába került, és több kutatócsoport is alakult annak érdekében, hogy holttestét megtalálják, ezek a kísérletek azonban a tudomány mai állása szerint mind sikertelenek voltak.