• Angol regényíró és költő. Leghíresebb alkotása a Jane Eyre (1847), Charles Dickens Twist Olivér című műve mellett a világirodalom egyik első olyan regénye, amelyben – legalábbis a történet elején – egy gyerek az elbeszélő.
  • Először minden művét Currer Bell álnéven adatta ki, miután 20 éves korában elküldte verseit a kor egyik ünnepelt költőóriásának, Robert Southey-nak, és azt a választ kapta, hogy – bár tehetséges – nőként nem volna ildomos az irodalmat választania fő foglalkozásául. Ezért kreált olyan álnevet, amelyből nem derül ki, hogy a mögötte rejtőző szerző nő vagy férfi.
  • Shirley (1849) című, második regénye megjelenése előtt ez a név ritkán használt férfinév volt. A könyv címszereplőjének szülei fiút szerettek volna, ezért nevezték így újszülött lányukat. A regény nagyon népszerű lett, ennek hatására terjedt el a Shirley női névként.
  • Két nővére, bátyja és két húga is tuberkulózisban halt meg. Ő maga 38 évesen, a terhességéből adódó komplikációk miatt vesztette életét. Édesapja mind a hat gyermekét és feleségét is túlélte.