• Nathaniel Hathorne néven született amerikai író, A skarlát betű (1850) és A hétormú ház (1851) című regények szerzője. Az amerikai romantika egyik legjelentősebb szerzője, sötét tónusú, letisztult nyelvezettel írt regényei a mai napig nagy hatást gyakorolnak a tengerentúli szerzőkre.
  • Ükapja John Hathorne volt, aki az 1642/43-as salemi boszorkányperek három bírájának egyikeként 19 ember felakasztásáért, 1 ember agyonzúzatásáért és tucatnyi ártatlan bebörtönzéséért volt felelős. A szerző azért illesztett vezetéknevébe egy „w”-t, hogy elhatárolódjon kétes hírű ősétől.
  • 1841-ben csatlakozott egy önfenntartó mezőgazdasági közösséghez, abban a reményben, hogy egy, a külvilágtól elszigetelt farmon, a nyüzsgő városi élettől távol több ideje lesz az írásra. Azzal nem számolt, hogy a kemény mezőgazdasági munkából neki is tevékeny részt kell vállalnia, ezért néhány hónappal később vízhólyagos kezekkel és csalódottan hagyta el a közösséget. Élményeit később a Derűvölgy románca (1852) című regényben örökítette meg.
  • Egyik lánya, Rose, fiatalkorában apja nyomdokaiba akart lépni és írói ambíciókat dédelgetett. Miután férjhez ment, áttért a katolikus hitre, később pedig apácának állt, Mária Alfonza néven rákos betegek ápolásával foglalkozott, majd alapított egy saját apácarendet is. 2003-ban a New York-i Érsekség kezdeményezte szentté avatását.