• Orosz költő, próza- és drámaíró, a modern orosz irodalmi nyelv megteremtője, a világirodalom egyik legnagyobb hatású művének, az Anyegin (1825-32) című verses regénynek szerzője.
  • Anyai dédnagyapja az abesszin (etióp) származású Abram Petrovics Hannibal volt, aki rabszolgából lett I. Péter cár seregének tábornoka, majd a mai Tallinn városának kormányzói tisztjét is betöltötte. Puskin róla írta Nagy Péter szerecsene (1826) című elbeszélését.
  • Műveit a cári udvarban divatos francia nyelv helyett oroszul írta, kiállt a gyakorlatilag rabszolgasorban sínylődő orosz parasztok jogaiért, és támogatta az 1825 decemberében kitört dekabrista felkelést is, így legtöbb művét csak cenzúrázva adhatta ki.
  • Georges d’Anthès francia politikus és diplomata félreérthetetlen érdeklődést mutatott Puskin felesége, Natalia iránt. Állítólag Natalia húgát is csak azért vette feleségül, hogy így kerülhessen közelebb rajongása tárgyához. Puskin végül egy sértő levél segítségével provokált ki pisztolypárbajt a férfitől. Puskin volt a gyorsabb, azonban csak d’Anthès karján sikerült egy könnyebb sebet ejtenie. A francia ezután hasba lőtte a költőt, aki két nappal később belehalt sérülésébe. 37 éves volt.