• Angol regényíró, az egyik legolvasottabb 19. századi szerző, akinek könyvei Anglia viktoriánus korszakában robbantak be a köztudatba. Hat regényt írt, ezekből négy még életében megjelent.
  • Jane Austen korában a nők nem publikálhattak saját nevükön, így első könyve, az Értelem és érzelem (1811) belső borítóján csak ennyi szerepelt a szerző helyén: „Egy hölgytől”. Következő könyvében, a Büszkeség és balítélet (1813) című regényben pedig: „Az Értelem és érzelem szerzőjétől.” Neve csak halála után, utolsó két könyvének posztumusz kiadásakor került rá regényeire.
  • Két testvére is szolgált a Brit Királyi Haditengerészet kötelékében, az ő beszámolóikra támaszkodott A mansfieldi kastély (1814) és a Meggyőző érvek (1818) írásakor. Nekik köszönhető, hogy a két regényben Austen meggyőző képet tudott festeni a haditengerészet működéséről.
  • Hősnőivel ellentétben, akik intelligenciájuk és eredetiségük okán általában elnyerték szívük választottját, Jane Austen soha nem házasodott meg. Egy Harris Bigg-Wither nevű ifjú nemes leánykérésére ugyan igent mondott, de másnap felbontotta az eljegyzést, mert ráébredt, hogy a férfi minden vonzereje a családja vagyonában keresendő, Austen pedig nem akart szerelem nélkül házasodni.