• Német költő, regény- és drámaíró. Legismertebb munkái a Hüperión (1794) című regény, valamint az Empedoklész halála (1799) című színdarab. Korában alig néhányan ismerték a nevét, ma már azonban az irodalomtudósok jelentős része a német nyelvű költészet egyik legfontosabb alakjának tekinti.
  • Erősen vallásos édesanyja nyomására lelkészi pályára készült, egy korai szerelem azonban eltérítette ettől a hivatástól. Az iskolát hátrahagyva házitanítói állást vállalt, és beleszeretett munkaadója, egy gazdag bankár feleségébe, Susette Gontardba. Az asszony viszonozta a költő érzéseit, viszonyukra azonban fény derült, Hölderlint pedig azonnal elbocsátották.
  • Ezután Svájcban, majd Franciaországban tanított, mentális állapota azonban egyre ingatagabb lett. Bordeaux-ból Párizson át gyalog tért haza Németországba, anyja házába már gyakorlatilag félholtan érkezett. Orvosai megállapították, hogy skizofréniában szenved. Egy tübingeni ács vette gyámsága alá, 36 évig, haláláig élt a mesterember egyik toronyszobájában.
  • Életében csak néhány verse és a Hüperión jelent meg nyomtatásban. 1913-ban egy Norbert von Hellingrath nevű ifjú irodalmár fedezte fel a Hölderlin verseinek valódi értékét, és elérte, hogy több mint fél évszázaddal a szerző halála után munkáit méltó kiadásban publikálják. Hellingrath a hatkötetes sorozatnak csak az első két részét láthatta nyomtatásban, 1916-ban, 28 évesen életét vesztette a verduni csatában.