• Német költő, író, drámaíró, filozófus, politikus és jogász, a világirodalom egyik legfontosabb alakja, aki szinte minden irodalmi műfajban maradandót alkotott. A német szentimentalizmus Sturm und Drang nevű irodalmi mozgalmának egyik első képviselője volt.
  • Huszonnégy éves korában egy téves diagnózis miatt halálos betegnek hitte magát, és felkészült rá, hogy elejét vegye haláltusájának: ágya mellett egy csőre töltött pisztolyt tartott. Betegsége alatt írta meg egyik leghíresebb művét, Az ifjú Werther szenvedései (1774) című levélregényt. Bár Goethe hamarosan felépült, a mű egy egész Európán végigsöprő öngyilkossági hullámot indított el. A regény hatására, a címszereplőhöz hasonlóan ifjú szerelmesek százai vették el saját életüket, ezért több országban is betiltották.
  • Goethe igazi polihisztor volt: irodalmi munkája mellett részt vett a weimari botanikus kert tervezésében, írt növénytani szakkönyvet, hercegi tanácsosként adójogi reformokat vezetett be, valamint bizonyította, hogy az emberi arckoponya egyik csontja minden emlős testében jelen van, így hozzájárult az evolúcióelmélet megalapozásához is – a felfedezést Darwin is megemlítette A fajok eredete című könyvében.
  • Faust (1832) című drámáján szinte egész életében dolgozott. A végleges mű 60 évvel az után jelent meg, hogy a szerző az első sorokat papírra vetette.