• Német filozófus, a felvilágosodás korszakának egyik legnagyobb hatású gondolkodója. Fő művei A tiszta ész kritikája (1781) és A gyakorlati ész kritikája (1788) című értekezések. A filozófia mellett tanult matematikát és fizikát is. Nagy hatást gyakoroltak rá Isaac Newton felfedezései, pályafutása elején írt természettudományos munkákat is, például Az ég általános természettörténete és elmélete (1755) című művet.
  • Az akkor Poroszországhoz, ma Oroszországhoz tartozó Königsbergben (a mai Kalinyingrádban) született. A várost szinte soha nem hagyta el, csak amíg házitanítóként dolgozott a környező helységekben.
  • Rendszeresen szervezett vacsorákat otthonában, ahol a vendégek csak szigorú szabályok szerint beszélgethettek: elsőként mindannyiuknak be kellett számolnia egy közelmúltban átélt eseményről. Ezután egy elvont kérdést kellett megvitatniuk egymás között, a kötetlen beszélgetés pedig csak az este végén volt megengedett.
  • Életét szigorú napirend szerint élte. Minden nap ugyanakkor kelt, ugyanakkor dolgozott, ugyanakkor indult el napi sétájára – és természetesen mindig ugyanazt az útvonalat járta be.