• Amerikai író, feltaláló, politikus, nyomdász és gondolkodó. Az Alapító Atyák egyike, a Függetlenségi Nyilatkozat társszerzője.
  • Fiatal korában bátyja nyomdájában dolgozott. Testvére megtiltotta neki, hogy újságírói babérokra törjön, ezért Solace Dogood álnéven, egy idősödő özvegyasszony bőrébe bújva publikált közéleti esszéket. Írásai olyan nagy hatással voltak a közönségre, hogy több házassági ajánlatot is kapott olvasóitól.
  • Bár egy ideig ő is tartott rabszolgákat, Amerika függetlenségének kikiáltása után, idős korában az abolicionizmus, vagyis a rabszolgaság megszűntetése mellett állt ki. Saját rabszolgáit felszabadította, gyermekei pedig csak azzal a feltétellel részesülhettek tetemes örökségéből, hogy követték a példáját.
  • Iskolába mindössze két évig járt, minden ismeretét autodidaktaként tette magáévá. Ennek ellenére számos korszakalkotó találmány fűződik a nevéhez: ő találta fel a villámhárítót, az üvegharmonikát, a kölcsönkönyvtárak intézményét és a bifokális szemüveget is. Temetésén több mint húszezren jelentek meg.