• Angol drámaíró, költő és színész, az angolszász irodalom legismertebb alakja. Közel 3000 olyan, mára hétköznapinak számító szó és kifejezés található az angol nyelvben, ami az ő műveiben bukkant fel először.
  • 1592 és 1594 között pestisjárvány tombolt Angliában. Ez idő alatt az összes londoni színház zárva tartott, Shakespeare pedig szonettek írásával kereste a kenyerét. Bár ekkor már tíz éve házas volt (18 éves korában vette feleségül a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathaway-t), verseiben soha nem a felesége volt a múzsája.
  • Nemcsak a szavak mestere, de sikeres üzletember is volt. 1599-ben ő építtette a londoni Globe Színházat, ami társulatának székhelyeként szolgált, és amit később, az 1640-es években a színjátszást erkölcstelennek tartó puritánok romboltak le. 230 méterre eredeti helyétől 1997-ben nyílt meg reprodukciója, a ma is működő Globe Színház.
  • 52. születésnapján halt meg. Elhíresült végrendeletében jelentékeny vagyonának nagy részét gyermekeire hagyta, míg feleségére csak „a második legjobb” ágyát. Sírfeliratának szövege (amelyet valószínűleg ő maga írt) átkot mond azokra, akik megzavarnák végső nyugalmát. Erre az akkoriban gyakori sírrablások miatt lehetett szükség, és sikeres taktikának bizonyult: eddig senki nem próbálta háborgatni földi maradványait.