• Angol író, az ötrészes – tehát bevallottan hibásan elnevezett – Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia szerzője. Írói karrierjének kezdete előtt dolgozott többek között egy csirkefarmon és egy gazdag katari család testőreként is.
  • Egész életében érdeklődött a technológiai újítások iránt. Már 1983-ban volt e-mail-címe, 1984-ben ő vásárolta Anglia első Macintosh-számítógépét, két évvel a Wikipedia indulása előtt létrehozta az első közösségi elven alapuló tudásbankot, és több számítógépes játék fejlesztésében is részt vett.
  • Elkötelezett környezetvédő volt, többször elutazott Afrikába és Dél-Amerikába, hogy veszélyeztetett állatfajok megmentésében segédkezzen. Az általa védelmezett különleges állatokról Utoljára látható (1990) című, társszerzőként jegyzett könyvében olvashatunk.
  • Kiadója legnagyobb bosszúságára folyamatos harcban állt a határidőkkel. Amikor a Galaxis útikalauz-sorozat negyedik részén dolgozott, a barátnője és a könyvkiadó egy munkatársa bezárkózott vele egy hotelszobába, hogy folyamatos jelenlétükkel bírják írásra a lustálkodó szerzőt.