A magyar gyermek- és ifjúsági irodalom megkerülhetetlen alakja Kisújszálláson született 1936-ban. Különféle kerülőutak során jutott el a gyermekmesék világáig, eleinte ugyanis hegedűsnek készült, majd a jogi egyetemre iratkozott be, ezt követően jelentkezett át a bölcsészkarra. Elmondása szerint, pályáját illetőn előjelnek tekintette, hogy egy napon született Andersennel.

Mint általában az írni vágyó fiatalok, ő is a versekkel kezdte meg irodalmi aktivitását. Egyetemi évei alatt, valamint utána is irodalmi segédmunkákból élt. Dolgozott dramaturgként, valamint főszerkesztője volt a Móra Könyvkiadónak is. Kormos István „csábítására” kezdett el a későbbiekben gyerekeknek írni.

Mirr-Murr, Süsü és Pom-pom mind elengedhetetlen és halhatatlan szereplői lettek a Csukás-univerzumnak. Az általa írt Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági film 1975-ben a hollywoodi X. Televíziós Fesztiválon díjazásban részesült. A szerző az elismerést nem vehette át személyesen.

Neki, valamint munkatársának, Sajdik Ferenc grafikusnak William Hanna és Joseph Barbera egyéves tengerentúli munkaszerződést ajánlott, ám az akkori szigorú kiutazási szabályozások értelmében nem vállalhatták el a munkát. Csukás István 2020-ban hunyt el Budapesten.