• Chloe Wofford néven született Pulitzer- és Nobel-díjas amerikai író, az Egyesült Államokban élő fekete közösségek egyik leghitelesebbnek tartott krónikása, a Sula (1973), A kedves (1987) és a Dzsessz (1992) című regények szerzője.
  • 1967-ben kezdett az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó, a Random House szerkesztőjeként dolgozni. Két évtizeden át volt a kiadó főmunkatársa, és ez idő alatt rengeteg fiatal amerikai fekete szerzőnek segített érvényesülni az irodalmi élet fősodrában.
  • Oprah Winfrey, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb televíziósa egy évtizeden át dolgozott azért, hogy Toni Morrison A kedves című regényéből film készülhessen. Ezt végül 1998-ban mutatták be, Oprah főszereplésével. A műsorvezető híres könyvklubja is nagyban hozzájárult Morrison ismertségéhez, Nagyonkék (1970) című, első regényéből például 800 000 példányt adtak el, miután Oprah beszélgetett róla a műsorában.
  • Amíg az amerikai fekete szerzők többsége arra törekedett, hogy műveit ne etnikai hovatartozásuk alapján ítéljék meg, addig Toni Morrison hangsúlyozta, hogy elsősorban fekete művésznek tartja magát, akinek célja, hogy azt a világot, amiben felnőtt, ne a többségi társadalom szemüvegén keresztül láttassa.