A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) minden évben meghirdeti a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv versenyt. A 2020-ban megjelent kiadványok közül Év illusztrátora kategóriában díjazták Szerb Antalnak a Libri és a Scolar Kiadó közös gondozásában megjelent Utas és holdvilág című regényét, amelynek grafikáját Nagy Norbert készítette. Az elismerést a 92. Ünnepi Könyvhéten adták át.

A díjakról az MKKE elnöksége által felkért szakmai zsűri döntött, amelynek dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella és Wunderlich Péter voltak tagjai.

Az idei Szép Magyar Könyv versenyen 83 kiadó vett részt összesen 147 kötettel. Mivel a benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, a zsűri döntése alapján ezúttal megosztották az Év illusztrátora kategóriát, felnőtt- és gyerekirodalom kategóriában. Míg utóbbi díját Orosz Annabella hozta el Kiss Ottó A piros tengeralattjáró című művének illusztrálásáért, előbbivel Nagy Norbertet tüntették ki.

A kötetet és a grafikust – akivel korábban interjút olvashattak a Libri Magazinban – Babucs Éva méltatta.

„Fogalmam sincs, hányszor vettem kezembe a regényt az elmúlt évtizedekben, hányszor olvastam újra és újra vagy csak lapozgattam egy-egy részre koncentrálva – írja laudációjában a zsűritag, aki a Geopen Kiadó munkatársa. – Nem lehet kipipálni, nem lehet csak egyszer elolvasni. A mű, akár egy hűséges barát, időről időre felbukkan az életünkben, segít bukdácsolásainkban, megérti kétségeinket, karon ragad az emberélet útvesztőiben.”

Mint Babucs Éva írja, az újabb, meghökkentően szokatlan, ám teljes mértékben újraértelmezett borító már a kirakatban feltűnt neki. „A mulandóságot sejtető, mágikus pipacsokkal, a cél nélkül reppenő pillangókkal. A pasztellszínű táblaborítón a klasszikus stílus jegyei: finom vonalak és piktogram keretezi a szerző nevét és a mű címét – hangzott el a méltatásban. – De leginkább az illusztrációk leptek meg – folytatta a könyves szakember. – A magyar nyelvű könyveknél, elsősorban a regényekre gondolok, szinte ismeretlen a belső, színes képek megjelenítése. (…) Ebben az esetben az alkotók nagyvonalúak voltak. Nyolc remek illusztrációval is segítik a fejezetek értelmezését.”

Az Utas és holdvilág című kötet a Libri Könyvesboltok és a Scolar Kiadó együttműködésében jött létre, a kötet tervezésében közreműködött Artner Gábor, Paál János, Sándor Gabriella, Sárosi Tamás, Szécsi Gergely, Tömör Annamária, Zsoldi Gabriella. Az illusztrációkat és a dizájnt Nagy Norbert készítette. A könyvet a Central Dabasi Nyomda Zrt. nyomta és kötötte.