Öt fantasztikus könyv a fenntarthatóságról.

A fenntartható jövő nem csupán környezetvédelmi kérdés: az ENSZ által meghatározott fenntarthatóság kritériumai közé tartozik más területek mellett a szegénység leküzdése, az egészség és a jóllét garantálása, a tisztességes munka és növekedés, a megfizethető és tiszta energia. Íme öt jó könyv a fenntarthatóságról.

Summer Raynes Oaks: Barátom, a filodendron

A klímaváltozás korában mindennél jobban felértékelődött a növények szerepe, melyek sokat segíthetnek pszichés egészségünk megőrzésében is. Csodálatos, mire képesek a fikuszok és filodendronok, a fátyol aszparáguszok és a viaszvirágok – micsoda nevek! –: nemcsak a levegőt tisztítják, de csökkentik a stressz-szintet, a vérnyomást, javíthatják az általános közérzetet,

gondozásuk pedig egyszerűen kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá teszi az életet.

Az amerikai Summer Rayne Oakes környezettudós, a városi szobanövények szakértője közel 1000 növénnyel él együtt brooklyni lakásában. Most megjelent könyvében megmutatja, hogyan válhat bárki egy növény felelős „szülőjévé”, de a Barátom, a filodendron sokkal több, mint egy kertészeti szakkönyv – útmutató, mely segít megérteni, hogy miként barátkozzunk meg zöld társainkkal, hogyan hallgassuk meg őket és tegyünk egymás jólétért.


Jonathan Safran Foer: Globális öngyilkosság

A Rémhangosan és irtó közel, illetve a Minden vilángol című könyvek szerzőjének új könyve ezúttal nem fikció, hanem tényirodalom, témája a globális felmelegedés és az ökológiai válság. Foer személyes tapasztalatok és történelmi példák során keresztül mutatja be, hogy az emberiség nagy része miért nem fogékony a környezeti katasztrófával kapcsolatos hírekre, de a probléma felmérésén és a diagnózison túl megoldási javaslattal is előáll. A kötet legfontosabb állítása, hogy ha el akarjuk kerülni a közelgő apokalipszist, akkor mindenekelőtt az étkezési szokásainkon kell változtatnunk, méghozzá drasztikus mértékben. A nagyüzemi állattartástól a legelők növelése érdekében kiirtott erdőkön át a túlzásba vitt fogyasztásig Foer elrettentő példák segítségével győzi meg az olvasót arról, hogy, amint azt az alcímben is olvashatjuk: „Bolygónk megmentése a reggelinél kezdődik”.


Gévai Csilla: Nagyon kék könyv

A Nagyon zöld könyv után megérkezett Gévai Csilla újabb, környezettudatos gondolkodást fejlesztő kötete. A szerző érthetően és játékosan mesél a kicsiknek olyan égető társadalmi problémákról, mint a vízvédelem, a felelősségvállalás, a klímaváltozás és az alternatív energiaforrások. Bolygónk megóvása mindannyiunk felelőssége – Gévai Csilla nem elrettenteni akar, csak felhívni a gyerekek, és persze a szülők figyelmét, megtanítani nekik, miért fontos a hétköznapokban is tudatos döntéseket hozni a saját jövőnk érdekében. A kulcs a megértésben van, ehhez pedig nélkülözhetetlen segítség Gévai Csilla könyve.


Richard Powers: Égig érő történet

Mi köze a migrációnak és a fák varázslatos világának egymáshoz? Az amerikai novellista, Richard Powers mesterien megírt regénye, melyet

2019-ben szépirodalmi Pulitzer-díjjal ismertek el,

az emberek és a természet felemás kapcsolatát veszi górcső alá. A fák évgyűrűihez hasonlóan koncentrikus körben pakolódnak egymásra az egyes történetrétegek és mítoszok, melyek valahol összeérnek és elválaszthatatlanul összefonódnak. Kilenc karakteren keresztül bomlik ki az olvasó előtt az újvilági bevándorlás története, és ezzel együtt az elidegenedés és az a szisztematikus pusztítás, melyet az emberiség évszázadok óta elkövet a természet ellen. „Senki nem veszi észre a fákat. Látjuk a gyümölcsöt, látjuk a diót, látjuk az erdőt, látjuk az árnyékot. (…) De a fák – a fák láthatatlanok.” Ahogy Powers regényének, úgy saját életünknek is a fák a főszereplői, hisz ha őket kiirtjuk, azzal saját életünket is veszélybe sodorjuk, a sorsuk a mi sorsunk is. Ezt pedig nagyon jó lenne tudatosítani magunkban.


Herendi Kata – Szabó Eszter Judit:
20 önismereti kérdés és válasz

A fenntartható fejlődéshez szorosan hozzátartozik a lelki egészség megőrzése és folyamatos fejlesztése. Az egyik legsikeresebb hazai önismereti magazin, a Pszichoforyou szerzői most egy kézikönyvben foglalták össze az elmúlt évek legfontosabb tapasztalatit,

azokat a gondolatokat, támogató mondatokat, „kapaszkodókat”,

melyek segíthetnek közelebb kerülni önmagunkhoz.