Romantikával és kalandregényi elemekkel átitatott történelmi steampunk – röviden így lehetne jellemezni Mikó Csaba A mutatványos című könyvét. A Tükörváros titka, a Mász Kálmán, a faljáró, illetve a Veszélyben a Tölgy! című gyerek- és ifjúsági kötetek szerzője új regényében az 1848-as forradalom és szabadságharc előestéjére repíti vissza az olvasót.

A mutatványos főhőse Zólyomi András, a zsebtolvajból lett szélhámos, akinek élete egyik percről a másikra fenekestül felfordul. Egy intrikákkal és összeesküvésekkel teli nyomozás kulcsfigurája lesz, mikor egy régészt, aki váratlanul rábukkant a hun király, Attila sírjára, megölnek. Az osztrák titkosrendőrség, a magyar politikusok és a tolvajokból lett Árnyak csoportja között megindul a harc az ereklyéért, a tét pedig igencsak nagy: ha Kossuth Lajosék kezébe kerül, azonnal kitör a szabadságharc, viszont ha az osztrákok kaparintják meg, a monarchia még inkább béklyóba köti a nemzetet. „Mint egy kártyavár, aminek egyetlen lapját elég kihúzni és összedől az egész.” Zólyominak csupán három napja van, hogy volt szerelmével, Lilivel együtt megtalálja a sírt, a megoldáshoz pedig egy, a régész által hátrahagyott rejtélyes vers vezethet el.

Mikó Csaba különös hangulatú regényében minden pillanat és minden szereplő kiszámíthatatlan, ebben az alternatív világban összeesküvés-elméletek, politikai játszmák, háttéralkuk és hajtóvadászatok nyomán jutunk el a szabadságharc kitörése előtti pillanatokhoz.

A mutatványosban megjelennek a korszak legendás és kevésbé ismert alakjai: Metternich és Mailáth országbíró, Rózsa Sándor betyárjai, Wesselényi, az árvízi hajós, de fontos szereplők a Pest alatti titkos alagútrendszerben élő, törvényen kívüli csatornapatkányok is. Mikó hűen rajzolja meg a korabeli Magyarországot, ír a Lánchíd építéséről, a folyószabályozási munkálatokról, a vasút fokozatos térnyeréséről, a szegedi leányvásárról, de a könyv legnagyobb erénye az árnyalt, jól megformált karakterekben rejlik.

A képen Mikó Csaba A mutatványos című könyve.

A szerelem és barátság, a bizalom és hűség mellett olyan kérdéseket is érint a könyv, mint a nők jogai vagy a társadalmi rétegek közötti áthatolhatatlan különbségek, de szól a szabadságról, az életet hátráltató kompromisszumokról és a belső hang igazságáról is. Míg Zólyomi Budapesttől Szegedig gőzmozdonyon és gőzhajón végigszáguldja az országot Attila sírja után kutatva, saját sorsával is kénytelen számot vetni: színlelve éli tovább megalkuvásokkal teli életét, vagy megpróbálja beteljesíteni fiatalkori álmát? „Melletted tanultam meg mi mindenre nincs lehetőségem. Te a hiánnyal ismertettél meg engem. Megnyitottad előttem a tudást, de lehetőséget nem adtál arra, hogy élhessek vele! Emlékszel? Az árvíz éjszakáján azt mondtad, a világ nagy ahhoz, hogy értékes dolgokat láthassunk benne, először meg kell ismernünk. A választás esélye, mondtad, a megismeréssel kezdődik, a megismerés pedig a tanulással” – perlekedik barátjával – vagy épp önmagával – Zólyomi.

Terjedelme ellenére is izgalmas olvasmány A mutatványos, ami még a felnőtt olvasót is képes magával ragadni. Néha ugyan túl sok a fordulat, ami még jobban összekuszálja a szálakat, de a mozaikdarabkák végül a helyükre kerülnek.

Kiemelt kép: Látványterv az Irinyi János életéről készített steampunk elemeket felhasználó filmből / IGN

Még több cikk a témában: