Szellemes, de egyben letaglózó látlelet az Instagram-posztok által kreált valóságunkról – ez A lájkok városa, Jenny Mollen színésznő első regénye. Tökéletes nyári olvasmány, ami a szórakoztatáson túl azzal is szembesít, hogy a közösségi média miként torzítja el az életünket.

A lájkok városa Megan Chernoff története, aki második gyermeke születése után identitásválságba kerül. Miután családjával Los Angelest New Yorkra cseréli, úgy érzi, nem tudja sínen tartani karrierjét. Míg férje éjszakákba nyúlóan küzd, hogy visszakerüljön a vállalati világba, Meg egy színész barátjuk tetőtéri lakásában próbálja túlélni a hétköznapokat csótányokkal és egy nem túl megbízható sütővel hadakozva. Manhattan egyik Instagram-szupersztár anyukájával, Daphne Cole-lal való találkozás azonban teljesen megváltoztatja Meg világhoz való viszonyát.

A képen Jenny Mollen A lájkok városa című könyve.
Fotó: 21. Század Kiadó

Az influenszerségből fakadó mámorító előnyök kapudrogként hatnak Megre, aki Daphne hatására egyre inkább kezdi elveszíteni önmagát. Kétségbeesetten vágyik a figyelemre, és olyan könnyen enged a csoportnyomásnak, mint egy kamasz, akinek fogalma sincs arról, hogy semmit nem kaphat meg ingyen. Beszippantja a divatos New York-i elit életstílus, és azon kapja magát, hogy követői számának fényében határozza meg önmagát, és olyan posztokat oszt meg közösségével, amelyek sokkal többnek mutatják életét, mint amilyen valójában.

Jenny Mollen hősei teljes munkaidőben a közösségi médiában élnek, és a jól megkomponált fotókat, szellemes bejegyzéseket mindig előnyben részesítik a valódi élményekkel szemben.

Ahogy nő a közösségi média iránti megszállottsága, és válik egyre sikeresebbé Meg online élete, annál látványosabban hullik darabjaira a valósága. „A platformom miatt úgy éreztem magam, mintha a saját univerzumom ura lennék. Én választhattam meg, hogy az emberek mit látnak, és mit nem. De ez a képesség, hogy istent játszhassak, kezdett átterjedni a való életemre is.” Végül egy párizsi út döbbenti rá, hogy Daphne élete nem más, mint egy gondosan megkomponált hazugság. Meg csak az utolsó pillanatban szembesül vele, hogy kezdi elveszteni mindazt, ami számára a legfontosabb – gyermekeivel és férjével való kapcsolatát.

A képen Jenny Mollen A Lájkok városa című könyv szerzője.
Jenny Mollen színésznő, a Lájkok városa című könyv szerzője / Forrás: rachlmansfield.com

Mintha a Szex és New York találkozna a Dolgozó anyákkal: Jenny Mollen borotvaéles humorral és éleslátóan ábrázolja az influenszer-kultúra felszínes és bizarr világának ellentmondásait.

Megmutatja a közösségi médiát elárasztó tökéletes életek sötét oldalát, hogy az emberek mi mindenre képesek azért, hogy influenszerekké váljanak. Noha Mollen aktívan jelen van a közösségi médiában, könyvében sokszor talán túlzóan ábrázolja annak működését, de az influenszer-létből fakadó nárcizmust és hatalmi dinamikát mégis sikerül érzékletesen megjelenítenie.

A lájkok városa szórakoztató szatíra és felkavaró portré a közösségi média vonzerejéről, függőségről, az influenszerek túlkapásairól és kapzsiságáról, a követők hiszékenységéről, de ugyanennyire szól az anyaság nehézségeiről, a gyerekvállalás után átalakuló barátságokról és a párkapcsolatok hullámvölgyeiről is.

Még több tartalom a témában: