Milyen asszociációkra adnak lehetőséget Petőfi személyes tárgyai? Mi kötheti össze Esterházy Pétert és Örkény Istvánt vagy Petőfit és Petri Györgyöt? Milyen viszonyban van egymással az irodalom és cukrosperec? A nyár könyves programjaiból válogattunk.

A július 21. és 30. között zajló Művészetek Völgye irodalmi programjában hangsúlyos szerepet kap Petőfi születésének kétszázadik évfordulója. A kapolcsi Póka udvaron állomásozik a fesztivál ideje alatt a Petőfi Irodalmi Múzeum buszos vándorkiállítása, amely a szabadságharc költőjének rövidre szabott, de annál izgalmasabb életútját követi nyomon versei, útirajzai és személyes tárgyai segítségével. Idén is lesz Pilvax-brunch: a Póka udvarban zajló beszélgetések vezérfonalát a költő életének fontos tárgyai – sakk-készlete, pipája, egy századosi kard, Szendrey Júlia által hímzett pénztárca – adják. Szó esik majd szülői örökségről, generációs ellentétekről, férfi és női szerepekről, pénzről, a politika és művészet viszonyáról, arról, lehet-e legitim formája az erőszaknak a művészetben.

A Kaláka udvarban Lackfi János versműhelyében megint lehet rímeket faragni: az elmúlt tíz év alatt született már itt Toi-Toi-óda, költői ráolvasás, buszra várós hexameter, kosztolányis vasaló-dicséret. Vigántpetenden július 25-én a POKET zsebkönyvek udvarában mutatják be a Vates és a Jelenkor kiadó együttműködéseként megjelent Felhajtóerő című antológiát, melyben Kemény Zsófitól Simon Mártonon és Tóth Krisztinán át Nádasdy Ádámig 48 kortárs szerző verse kapott helyet.

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerték egymást, generációs távolságuk, stiláris különbözőségük ellenére sok dolog mégis összeköti őket. Korszakalkotó, műfajteremtő írók voltak, akiknek író világa nagyon is alkalmas a párbeszédre – véli Mácsai Pál és Máté Gábor Kossuth-díjas színművész. Előbbi évek óta futó Azt meséld el, Pista című estjén a magyar abszurd keresztapja írásaiból válogat, a Katona József Színház igazgatója pedig a posztmodern szövegirodalom talán legfontosabb szerzőjének műveinek fragmentumaiból olvas fel E(gy)P(ercesek) esten. Szentendrei Teátrumban augusztus 1-jén és 2-án látható Különkiadás című előadásban a két színész kísérletet tesz arra, hogy a két író gondolkodása közti kapcsolatot felmutassák. Az elhangzó szövegeket Bartók, a jazz, a népdalok motívumai vagy a szabad zenei improvizációk egészítik ki Lukács Miklós cimbalomművész előadásában.

Forrás: Szentendrei Teátrum, Facebook

A Petőfi Irodalmi Múzeum az aktuális kiállításaihoz kapcsolódva felolvasószínházi előadássorozattal készül a nyárra. Július 13-án Petri György és Petőfi Sándor szövegei reflektálnak egymásra, Mészáros Béla (Petőfi Sándor) és Valcz Péter (Petri György) színművészek előadásában megelevenedik, hogy mit is jelentett a különböző korokban a politikai költő szerepet felvállalni. Augusztus 24-én Hajnóczy Péter és Nádas Péter Párhuzamos történetek hat fejezetben című válogatást Lengyel Ferenc (Hajnóczy Péter) és Vecsei H. Miklós (Nádas Péter) színészek tolmácsolják.

A nyár utolsó hónapjában érdemes Zala felé venni az irányt. Az augusztus 10. és 12. között zajló Margófesztnek a Balatontól negyedórára, a dombok között megbúvó alig 300 fő lakosú Szentgyörgyvár ad otthont. Ott lesz a Kitelepítés című könyv szerzője, Visky András, Tompa Andrea pedig Sokszor nem halunk meg című új regényéről fog beszélni. Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciójukkal, a beck@grecsó-val érkezik, Bérczesi Róbert szólókoncerttel készül, de fellép az Analog Balaton, a Platon Karataev, a Fran Palermo és Kiss Tibor akusztikus formációja, az Aranyakkord, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual és a glsch is.

A templomkertben és a kultúrházban is koncertekkel, irodalmi programokkal, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják a látogatókat. De a régiót is jobban meg lehet ismerni: tavaly a zalai ízek közül a dödölle és a grillázs volt terítéken, most nyáron a cukrosperecen, a régió lakodalmas édességén a sor. A zalai konyha lelke a nyújtott rétes, ami lehet túrós, tökös-mákos, almás, káposztás vagy meggyes, egyhajtásos vagy kéthajtásos. Nemcsak kóstolni, de dagasztani, nyújtani és tölteni is szabad annak, aki ellátogat a Margóra. Vízre szállhatunk Matula bácsi tutajával, hogy bejárjuk a Kis-Balatont és a Kányavári-szigetet, a Zalaxis útikalauz éjszakai csillagleséhez csatlakozva pedig távoli univerzumokat fedezhetünk fel. 

Kiemelt kép forrása: Művészetek Völgye, Facebook