Közel kétszáz véleményvezér választotta ki 49 könyvkiadó 150 könyvéből azt a tízet, amelyek közül kikerül majd 2022 Libri irodalmi díjas és Libri irodalmi közönségdíjas alkotása. Már nem kell sokat várni, hogy megtudjuk, kik léphetnek majd Grecsó Krisztián, Bereményi Géza és a korábbi években díjazott magyar szerzők nyomába.

Az irodalomkedvelő közönség már most izgulhat, hogy kiknek a neve hangzik majd el a májusi díjátadó csúcspontján, ahol idén végre újra, személyesen fogunk találkozni. Februárban írók, újságírók, művészek, kulturális és közéleti véleményvezérek, televíziós személyiségek szavazatai alapján állt fel annak a tíz könyvnek a listája, amelyek idén esélyesek a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj elnyerésére. A rövidlista 189 ember közreműködésével alakult ki, jelölésével többek között Parti Nagy Lajos és Láng Zsolt írók, Szabados Ágnes műsorvezető, Wunderlich József és Pelsőczy Réka színművészek és Selyem Zsuzsa irodalomtörténész is részt vett a munkában.

Kiválasztani tíz könyvet persze nehéz, hiszen megannyi kiváló alkotás született az elmúlt évben, történetek, amik messzi tájakra vittek minket, amik segítettek szembenézni akár a saját titkainkkal is, amik szórakoztatták vagy épp elgondolkodtatták olvasóikat.

Ezek az alkotások egyszerre képesek egységes képet mutatni a kortárs magyar irodalomról, és láttatni annak sokféleségét. Önmagában már az díjat ér, hogy születnek olyan történetek, amik hosszabb-rövidebb időre képesek kiszakítani bennünket ebből a zaklatott valóságból.

Az öttagú szakmai zsűri – vagyis Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia – idén is mindent megtesz majd azért, hogy a tíz döntős könyv közül azt a művet válassza ki, amelyik mind mondanivalójában, mind megformáltságában képviselni tudja a kortárs magyar irodalom csúcsteljesítményeit, és így elnyeri a 2022-ben a Libri irodalmi díjat. A közönség pedig alig egy hét múlva, március 30-án megtudhatja, hogy mely könyvek kerültek a döntőbe – innentől pedig közel hat héten át szavazhatnak a kedvenceikre, így hozzásegítve a legnépszerűbb könyv szerzőjét a Libri irodalmi közönségdíjhoz.

Május 19-én pedig végre nem a monitor előtt ülve, nem egymástól távol, hanem együtt örülhetünk egymásnak, a jobbnál jobb könyveknek és a díjak nyerteseinek.

Kiemelt kép: Wertán Botond