A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) minden évben díjjal jutalmazza az előző év legszebb kiadványait. Az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával járulnak hozzá a kezdeményezéshez, így jelenleg 12 díjért indulnak versenybe a kiadók által nevezett munkák.

2019 legszebb kiadványai között gyönyörű köteteket találunk. Lássuk, kiket díjaztak idén!

Gyerekkönyv-kategóriában a Scolar Kiadó által megjelentetett Gyémánt mesekönyv, Benedek Elek műve nyert – a kötet egyébként szerepel a Bookline Szívünk rajta programjában is. Az ifjúsági könyvek közül a zsűri a Tilos az Á Könyvek izgalmas projektjét, a rendszerváltásról szóló novellákat egybegyűjtő Ezentúl lesz banán! című összeállítását ítélte a legszebbnek. A művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriájában Körner András impozáns, Költők a kabaréban (Corvina) című munkája nyert, míg a könyvsorozatok mezőnyéből a Bajzáth Mária szerkesztésében a Kolibri Gyerekkönyvkiadónál megjelent Magyar Népmesekincstár-sorozat kapta a díjat.

A szakkönyvek versenyében Víg Károly A rovartani kutatások története Magyarországon című könyv győzedelmeskedett. Az év illusztrátorának Turi Lillát választották, aki Dragomán György a Magvetőnél kihozott Jég című könyvét gazdagította gyönyörű, sajátos hangulatú rajzaival.

A köztársasági elnök különdíját az OSZK és az MMA Kiadók gondozásában napvilágot látott, „Valaki útravált…” – az úton lévő és kiútkereső Ady Endre című kötet kapta, míg a miniszterelnök Jankovics Marcell Trianon című pazar, a Méry Ratio Kiadónál megjelent munkáját látta legszebbnek.

A főpolgármester Dányádi Sára Belvárosi növényvilág (Corvina) című izgalmas és hiánypótló kötetét díjazta. A Tamás László-emlékdíj idén a Tilos az Á Könyveknél kijött Hogyne szeretnélek!, a William Shakespeare műveinek Papolczy Péter és Szabó Lőrinc általi magyarításait tartalmazó könyvnek jutott (ugyancsak a Szívünk rajta-program tagja).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma két különdíjat ajánlott fel illusztrátoroknak: ezeket Sal Endre Mi, magyarok című , a Libri Kiadónál gondozott kötete, illetve Szuna Noémi: Tea – Csészével a világ körül (Central Kiadói Csoport) címen megjelent munkája nyerte.