A magyar olvasók 2020-ban sem maradtak minőségi magyar kötetek nélkül: ezt az állítást fényesen bizonyítja a lista, amelyen a Libri irodalmi díj tíz döntőse szerepel, és amelyre mától egészen május 2-ig szavazhatnak az olvasók a Libri online felületén. Az olvasók által a legjobbnak ítélt mű és szerzője kapja a Libri irodalmi közönségdíjat, míg a szakmai díjat ötfős zsűri választja ki.

De először is lássuk, kik fértek be a legjobbak közé! A listán

A most a listán olvasható nevek közül többen már korábban is voltak jelöltek, illetve nyertesek. Jászberényi Sándor 2017-ben részesült Libri irodalmi díjban A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, 2018-ban Tompa Andrea kapta a díjat Omerta című regényéért. Grecsó Krisztián Verája 2020-ban a közönség kedvence volt. A tízes listán a mostani jelöltek közül szerepelt már korábban Nádasdy Ádám is.

Erős mezőny – a Bálint András színész, Beck Zoltán, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, továbbá Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus alkotta zsűrinek nem lesz könnyű dolga, ahogy a nagyközönségnek sem.
A Libri 2016-ban alapította a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A díjakkal a cég a kortárs magyar irodalom népszerűsítését tűzte ki céljául. A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt, azok a könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak.

2020-ban a fenti meghatározásnak 155 könyv felelt meg, 50 kiadó műveiből állt össze a lista, ebből választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló 212 fős szakmai bizottság a 10 döntős művet.

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj jelenleg a legjelentősebb magyar szépirodalmi műveket díjazó, magáncég által felajánlott elismerés. Nyertesei 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Szavazatát itt adhatja le: https://www.libri.hu/irodalmi_dij/