„Olvasásra mindig szakítok időt” – Keszei Bori a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Sorozatunkban alkotókat, művészeket kérdezünk könyvekről, kedvencekről, trendekről, díjakról. Ezúttal Keszei Bori operaénekes a beszélgetőpartnerünk.

Az Operaház magánénekese nagyon szeret olvasni – ha van öt perce, rögtön elővesz egy könyvet. Bár, mint mondja, igazi bagolytípus, ezért leginkább éjjel olvas. „Tíz, tizenegy körül odajutok, és van, hogy akár éjjel egyig vagy fél kettőig ébren maradok egy jó könyvvel” – mondja. Igazából mindenevő, a komolyabb történelmi munkákat ugyanúgy szereti, mint a lazításként elővett krimiket, a verseket vagy éppen a gyakran újraolvasott Utas és holdvilágot. Most többek között Simon Sebag Montefiore monumentális Romanovok-életrajzát olvassa.

„Követem a kortárs irodalmat is, és érdeklődéssel néztem a Libri-díj tízes listáját is. Az ott található könyvek közül olvastam már Bereményi Géza Magyar Copperfieldjét. Ez a könyv azért is érdekel különösen, mert nagyjából ez a generáció az utolsó, amely még érdemben, a szubjektív valóságuk szemüvegén át, de már kellő távolságból képes leírni annak a kornak a sajátosságait. Vagyis végső soron valahol ez is történelem…” Keszei Bori már megrendelte Háy János A cégvezető című regényét is, amit pedig azért vár nagyon, mert arról az időszakról szól, amikor már bőven tizenéves volt; ugyanakkor az a korszak is kellően messze van már ahhoz, hogy levonhassunk vele kapcsolatban bizonyos tanulságokat.

„Nagyon élvezem a kortársakban azt, hogy sokan közülük jól használják ki az online tér adta lehetőségeket – teszi hozzá az énekesnő.

– Követem mások mellett Jászberényi Sándort, Szabó T. Annát, Dragomán Györgyöt, Grecsó Krisztiánt, és mivel szinte naponta olvasok tőlük rövid bejegyzéseket, szösszeneteket, szinte úgy érzem, napi kapcsolat fűz hozzájuk. Ez pedig jó érzés.”

Ami Szabó T. Annát illeti, hozzá még különlegesebb Keszei Bori viszonya: „Három gyerekem van, Szabó T. Anna fordításait is sokat olvastuk, ezeket – például a Kalapos Macska-sorozatot – kimondottan bravúrnak érzem. De az írónő saját munkái is nagyon közel állnak hozzám. Egyik nagy kedvencem Szabó Magda, aki nagyon magyar és nagyon nő – miközben persze nem csak nőknek írt –, és Szabó T. Anna vele is lelki közösséget vállal, én pedig, úgy érzem, mindkettőjükkel.”

Az énekesnő, bár az Opera is jórészt átvonult az online térbe az utóbbi hónapokban, sokat dolgozik, ugyanakkor másképp szerveződnek a napjai, mint korábban. Olvasni így is jut ideje – „arra van idő, amire akarjuk, hogy legyen”, mondja –, és férjével együtt ügyel arra is, hogy 7, 12 és 13 éves gyerekeiket is olvasóvá neveljék. Bár – mint mondja – ez a gyerekeket érő vizuális cunami mellett egyre nehezebb.

„Hogy én mit olvastam először? – töpreng el kérdésünkre a művésznő. – Hét- vagy nyolcévesen a Két Lottit. Azóta is anekdota a családban, hogy apám, aki nagyon szerette a focit, kivitt az öcsémmel meccsre, és míg mindenki a pályát bámulta, én háttal a játékosoknak a Két Lottit olvastam. Első kamaszkori élményem az Előttem az élet Émile Ajartól: ezt az első udvarlóm csempészte oda a kilincsünkre 14–15 éves koromban, és azóta is rajongok érte. Nemrég hangoskönyvben hallgattam újra Rudolf Péter előadásában, úgy is egészen fantasztikus.”

Keszei Borinak nagyon tetszik a Libri irodalmi díj, az, ahogy az online felületeken bemutatják az írókat, a műveiket. Így – mondja – az írók a fülszövegeken túl is jóval közelebb kerülhetnek az olvasókhoz.

„Jó egy ilyen díj azért is, mert ma a könyvekből hihetetlen túlkínálat van, és olvasóként nagyon hasznos, ha kapunk egy ilyen előre kimazsolázott, szakértők által összeállított ajánlást. A tízes listában is akad olyan szerző, aki a szakmabelieknek talán magától értetődő, de nekem nem mond sokat, és így felhívják rá a figyelmemet.”

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.