Hálás vagyok azért az őszinteségért, amit a íróktól kapunk – Juhász Anna a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Ennek a csapatnak tagja volt Juhász Anna is. Őt kérdeztük kedvencekről, trendekről, díjakról.

Juhász Anna irodalmi szalont vezet, íróbeszélgetéseket szervez. Nem csoda, hogy, mint mondja, egyszerre több könyvet olvas – ez a munkájából adódik. „A kortárs irodalom mellett mindig van nálam egy klasszikusabb könyv. Most Tóth Krisztina Bálnadal című, nyárra megjelenő verseskötetét olvasom kéziratból, Barna Imre Kérdezd meg tőle című gyönyörű első regényét, és épp most fejeztem be Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány című könyvét. Mivel hamarosan egy dokumentumfilmet forgatok, arra Karinthy Ferenc Naplójából készülök.” Kedvenc írója nincs, hiszen az irodalomban épp az a szép, ahány hangon megszólal a nyelv, a mondanivaló, a líra.

„Könyvek és alkotók közt nőttem fel, és felnőtt fejjel is sok írót fedeztem fel, ahogy épült a világom. Akik kitörölhetetlenül velem vannak: Juhász Ferenc, Pilinszky János – akivel idén a centenárium miatt nagyon sokat foglalkozom –, Szabó Magda, Bartis Attila, Kemény István, Grecsó Krisztián és Takács Zsuzsa.”

A magyar irodalom történetében, mondja Juhász Anna, több meghatározó, számára is fontos korszak volt.
„Egyik fontos pillanat a magyar nyelv és irodalom történetében a reformkor, a nyelvújítás, majd a Magyar Tudományos Akadémia és Széchenyi szerepe, Vörösmarty és a két ikercsillag: Petőfi Sándor és Arany János. Petőfi micsoda költő volt, számomra az első váteszi alak, az ő költészete minta, forrás, sokan nyúlnak hozzá vissza. Számomra nagyon fontos még a századforduló, a Nyugat – Ady, Karinthy és Kosztolányi, Somlyó és Tóth Árpád – és a kávéházi irodalmi élet kialakulása. Rajongok ezekért a szerzőkért, 2010 óta a legendás kávéházakban kezdtem dolgozni, hogy irodalmi szalonjaimmal újra felélesszem azt a légkört, amiben egykor ők léteztek – persze mai szemmel. A genius loci működik, és erről forgattunk most filmet, a Frici&Arankát, tiszteletet állítva a legendás alakoknak és műveiknek.”

Ami a kortársakat illeti, ma nagyon sokszínű az irodalmi élet, korszakos művek születésének lehetünk tanúi. „Több generáció alkot aktívan, édesapámék nemzedékéből még velünk van Lator László, s fontos könyvei jelennek meg Spiró Györgynek, Bereményi Gézának, Závada Pálnak, Bartis Attilának, Háy Jánosnak.

Estjeimen szeretem az alkotó generációkat találkoztatni és a friss tehetségeket is bemutatni. Aki legutóbb nagy hatással volt rám, az Terék Anna, Szöllősi Mátyás, Iancu Laura és Vajna Ádám. Számomra nagy élmény, hogy az irodalom által beengednek a szerzők a jelenükbe, megismerhetjük és megérthetjük az általuk felvetett kérdéseket, és így talán a saját nehézségeinkre is előbb találunk választ. Az irodalom megtart, és azt gondolom, ebben a levegőben szabadabb a létezés.”

Hogy mit olvasott először „felnőtt fejjel”, arra nem emlékszik pontosan, de hogy mi ejtette rabul, arra nagyon is. „Ady Endre versei mellett az Anna Karenina, a Félkegyelmű, majd gimnázium alatt Nabokovtól a Nevetés a sötétben. Az első érzelmi hullámzásaimnál Márai Sándortól Az igazi lett fontos olvasmányom, majd Szabó Magdától Az őz. Szerb Antaltól az Utas és holdvilág pedig elindított egy úton, hogy Olaszországban éljek – azaz a könyvek életem fontos fordulópontjaiban adtak útmutatást.”

Minden olyan kezdeményezés, ami a friss magyar irodalmat és a szerzőket fókuszba helyezi, az olvasást népszerűsíti, példamutató és fontos – véli az irodalomszervező, amikor a Libri irodalmi díjakról kérdezzük.

„Nagy dolognak tartom, hogy nekünk is van egy hazai irodalmi díjunk, ami leltár és útmutató, hisz a tíz könyv között bárki találhat olyat, ami a könyvtárában méltó helyen lesz. Ezek a kötetek minden évben átfogóan mutatják be mindazt, ami a szerzőknek fontos, és amiből mi, olvasók is sokat tanulhatunk. Bár irodalom- és olvasásnépszerűsítéssel foglalkozom tizenöt éve, valójában én is egy olvasó ember vagyok, aki várja az új könyveket és hálás azért az őszinteségért, amit a íróktól kapunk. Így teljes az életem.”

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.

Fotó: Jász Virág