„A kortárs magyar irodalmat nagyon izgalmasnak tartom”- Réman Zsófia a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Sorozatunkban alkotókat, művészeket kérdezünk könyvekről, kedvencekről, trendekről, díjakról. Ezúttal Remán Zsófia fuvolaművész a beszélgetőpartnerünk. A Budafoki Dohnányi Zenekar művésze jelenleg épp Gerlóczy Márton Altató című regényét és Kállay Eszter Kéz a levegőben című verseskötetét olvassa.

„A kedvenc magyar íróm egyébként Tompa Andrea, rajta kívül a kortársak közül nagyon szeretem még Mécs Anna, Láng Orsolya, Dragomán György írásait – mondja Réman Zsófia. – A már nem élő írók közül talán Lázár Ervin és Örkény István a legkedvesebbek számomra. Sok verset olvasok, azokból is főleg kortársat, kedvenceim közt van Nádasdy Ádám, László Noémi, Tóth Krisztina, Turi Tímea, Varró Dániel, de nagyon szeretem például Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, József Attila és Radnóti költészetét is.”

Hogy melyik a kedvenc korszaka a magyar irodalomból? Nehéz kérdés. „Szerintem nagyon sok jó időszaka volt a magyar irodalomnak a nehéz történelmi idők ellenére is. Nem tudnék aranykort megnevezni, de az biztos, hogy hozzám a 20. századi irodalom áll a legközelebb. A kortárs magyar irodalmat nagyon izgalmasnak, sokszínűnek tartom. Érdekes látni, ahogy például a költészet nyelve alakul, vagy ahogy a jelen helyzeteire reagál egy író.

Talán lehetne még jobban figyelni a határon túl megjelenő magyar könyvekre is, vagy a női írók helyzetére, akik sokszor még mindig kevesebb elismerést vagy lehetőséget kapnak, mint a férfiak”

– véli a kolozsvári születésű fuvolaművész, akinek az ifjúsági regények után az első nagy könyvélménye Milan Kundera Az élet máshol van című műve volt. „Ebből tizenöt évesen nem értettem meg mindent, de teljesen magával ragadott, annyira más volt, mint bármi, amit azelőtt olvastam. Valahogy ezzel a könyvvel kezdődött el nálam a »felnőtt irodalom«.”

A Libri irodalmi díjakat, mondja Réman Zsófia, azért tartja fontosnak, mert elismerés, támogatás az íróknak, az olvasóknak pedig jó lehetőség megismerni olyan neveket is, akik esetleg másképp nem kerültek volna a látóterükbe.

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.

Fotó: Monoki Attila