Összeszedtünk hat friss könyvet, amelyek mind a szerelemről szólnak. Van köztük könnyedebb és komolyabb, de egytől-egyig remek szórakozás. Sőt: ajándéknak is jók lehetnek a kedvesnek.

A szerelem receptjei

Nicolas Barreau-t már ismerik a könnyed, de mégsem felületes regények kedvelői: A nő mosolya évekkel ezelőtt jelent meg, és nagy sikert aratott. Ennek előzményregénye A szerelem receptjei, amely nemrég látott napvilágot magyarul. Henri Bredin, az ábrándos természetű irodalom szakos diák menthetetlenül beleszeret az életvidám Valérie Castelbe, ám a lány olyan elérhetetlennek tűnik számára, akár a Hold. Bármire képes lenne azért, hogy meghódítsa a tengerkék szemű teremtést, de a dolog reménytelennek tűnik. Ám egy napon a Szajna-parti könyvárusok ládáiban keresgélve Henrinak egy ütött-kopott, vérvörös bőrbe kötött könyvecskén akad meg a szeme: a 16. századi kis kötetben egy szerelmi bájital receptje is szerepel. Hogy elkészíti-e, az nem is kérdés. De vajon hat-e?


A csokoládévilla

A századelő Németországában járunk, itt játszódik Maria Nikolai romantikus regényfolyamának első része. A stuttgarti csokoládégyáros lánya, Judith Rothmann kiváltságos életet él a degerlochi villanegyedben. Ám a látszat csal, semmi sem olyan tökéletes, amilyennek tűnik. Judith szenvedélye a csokoládékészítés, minden szabad percét a gyárban tölti, újabb és újabb különleges édességeket kísérletez ki. Leghőbb vágya, hogy egyszer ő vehesse át apja helyét. Az idős Rothmann-nak azonban egészen más tervei vannak a lányával: jól akarja férjhez adni, ráadásul egy olyan férfihoz, akit Judith soha nem tudna szeretni. Aztán feltűnik a jóképű és tehetséges Victor Rheinberger, aki Stuttgartban akar új életet kezdeni, és minden egy csapásra a feje tetejére áll.
Maria Nikolai nagy erénye, hogy egy szerelem gyönyörűen megírt története mellett biztos kézzel kalauzolja el olvasóját egy olyan izgalmas és pezsgő világba, amelyben egy-egy jó ötlet bárkit gazdaggá tehetett, a nők pedig épp kezdték saját kezükbe venni sorsuk irányítását.


Grace Kelly és a szerelem eleganciája

Valós történet, bár amilyen fordulatos, akár kitalált is lehetne: a jómódú philadelphiai családból származó Grace Kelly a szülei elvárásai elől menekül New Yorkba. A tizenhét éves fiatal lány nem szeretne korán férjhez menni, ehelyett színészetet akar tanulni. A színiiskolában tehetséges tanítvány, így szinte sorsszerű, hogy Hollywood is felfedezi. Az 1950-es évek elején a világ szórakoztatásra vágyik, és a filmipar ontja a filmeket. A gyönyörű, törékeny, szőke ártatlanság Grace Kelly személyében ellenállhatatlanul vonzza a kamerát. A színésznő idővel komoly karakterszerepekben is kiemelkedőt alkot, szülei elégedettségét mégsem sikerül kivívnia, és a nagy szerelem is várat magára. Ám amikor találkozik Rainier monacói herceggel, az élete mesés fordulatot vesz. A csodálatos, fiatalon elhunyt Grace Kelly, a herceghez fűződő halhatatlan szerelme története gyönyörű olvasmány.


21 tétel a szerelemről

Szerelem és humor: ezt kínálja a nemzetközileg is ismert, egyébként az íróság mellett általános iskolai tanárként dolgozó Matthew Dicks új könyve, a 21 tétel a szerelemről.
Dan és Jill a munkahelyükön ismerik meg egymást, s hamar egymásba szeretnek. Mindketten rajonganak a könyvekért és az irodalomért, így Dan úgy dönt, felmond, és könyvesboltot nyit. Az üzlet azonban nem megy túl jól, s Dannek hamarosan be kell látnia, hogy az anyagi összeomlás elkerülhetetlen. Mivel nem akar csalódást okozni a feleségének, elhatározza, hogy egyedül birkózik meg a helyzettel. Hogy legyőzze szorongását, mindent listákba rendez, s ezek a hol vicces, hol szívszorító feljegyzések hűen tükrözik aktuális lelkiállapotát. Matthew Dicks egyedi humorú regénye szívmelengető történet hétköznapi gondokról és bosszantó apróságokról, nagy álmokról, a mindent legyőző szerelemről, valamint arról a rengeteg küzdelemről, amit azért vívunk, hogy boldoggá tegyük a szeretteinket – és önmagunkat.


Normális emberek

Egy igazi bestseller, vibrálóan izgalmas és szívbe markoló történet az első szerelemről. A két főhős, Connell és Marianne az iskolában szinte kerülik egymást. Conell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor a fiú elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten ugyanarra az egyetemre kerülnek, és a későbbi években sem sodródnak el egymás mellől. Kapcsolatuk egyre összetettebbé és ellentmondásosabbá válik, kimondatlan feszültségekkel telítődik.
A Normális emberek szépirodalom a javából, 2018-ban Man Booker-díjra jelölték.


Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent

Amikor azt halljuk, „szerelmes könyv”, nem feltétlenül ilyesmire gondolunk, ám Karafiáth Orsolya legújabb kötete mégis a szerelemről szól – szellemesen, lényeglátón, bölcsen, és nagyon viccesen. Korántsem csak megvalósult és ideális szerelmekről. De ezekből és a beteljesült románcokból is rengeteget tanulhatunk, és sok helyzetben magunkra ismerhetünk. A szerző, amint ebből az interjúból is kiderül, világéletében halálosan komolyan gondolta a szerelmet, könyvében pedig többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy érzéseinkkel, kudarcainkkal, sikereinkkel foglalkozunk kell. „A szeretet tanulásának útja rögös, tele van buktatókkal és fontos mérföldkövekkel. Az, hogy később hogyan kapcsolódunk másokhoz, sok élményből formálódik, kezdve az első gyerekkori szerelmekkel, az első csalódásokkal. És persze a sikerekkel, örömökkel is. Ezt az utat akartam végig nézni.”