Úgy tűnik, a ChatGPT készen áll arra, hogy felforgassa a könyvpiacot. Regényírói karrierről álmodó, valódi írói tehetséggel nem rendelkező „szerzők” a gyors meggazdagodás reményében a mesterséges intelligencia segítségével pár óra alatt kész művel jelenhetnek meg az online könyváruházakban. Az Amazonon februárban már több száz, az MI által írt könyv volt kapható – és számuk egyre csak növekszik. De mi lesz így az írókkal? Fenyegetést jelent a megélhetésükre a mesterséges intelligencia? A kérdés egyelőre megválaszolatlan. Ami biztos, hogy a szakemberek már kongatják a vészharangot: amennyiben a mesterséges intelligencia által írt könyvek elárasztják a piacot, sok értékesszerzőnek lehet veszélyben a munkája.

Brett Schickler üzletkötőként dolgozik a New York állambeli Rochesterben, és egészen a közelmúltig nem gondolta volna, hogy saját könyve lehet, bár korábban már álmodozott róla.

Amikor tudomást szerzett arról, hogy a ChatGPT-n keresztül a mesterséges intelligencia képes megírni egy komplett, kiadásra alkalmas könyvet, Schickler úgy gondolta, hogy itt a lehetőség, amelyet muszáj megragadnia. „Végre lehetségesnek tűnt a könyvírás” – nyilatkozta Schickler a Reutersnek. „Azt gondoltam, hogy »igen, meg tudom csinálni.«”

Mivel a ChatGPT – ami jelenleg a legnépszerűbb intelligens csetbot a világon – képes egyszerű utasításokból értelmes és összefüggő szövegblokkokat generálni, Schickler néhány óra alatt „megírt” egy 30 oldalas gyermekkönyvet, sőt, az MI illusztrációkat is készített a könyvhöz.

Schickler gyermekeknek szánt könyvében Sammy, a mókus megtanulja az erdőben élő barátaitól, hogyan kell pénzt megtakarítani. Makkgyűjtés közben véletlenül rábukkan egy fényes aranyérmére, ezután makk-kereskedésbe fektet, és arról álmodozik, hogy egy nap makk-köszörűkövet vásárolhat. Okos döntéseinek következtében Sammy lesz az erdő leggazdagabb mókusa, barátai csodálják érte, és „az erdő virágzásnak indul” – olvasható a könyv ajánlójában.

A bölcs kis mókus: Mese a megtakarításról és a befektetésről (The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing) című könyv, amely az Amazon felületén 2,99 dollárért (nagyjából 1000 forintért) – a nyomtatott változat 9,99 dollárért (3500 forintért) – kapható, ez idáig kevesebb, mint 100 dollárt hozott Schicklernek, és a könyv értékelésénél ötből csupán két csillagot kapott. Fényes írói karrier eddig tehát nem látszik kibontakozni, és a befolyt összeg sem túl nagy, de ahhoz pont elég, hogy az üzletembert arra inspirálja, hogy még több könyvet készítsen a szoftver segítségével.

„El tudom képzelni, hogy emberek valódi írói karriert építsenek fel a mesterséges intelligencia segítségével” – mondta Schickler, aki a fent bemutatott könyvével egyike azoknak, akik élesben tesztelik a ChatGPT lehetőségeit és korlátait. Miközben még csak tapogatózunk, hogy mi mindenre képes az MI, vitathatatlan tény, hogy a mesterséges intelligenciát használó csetbot bámulatos sebességgel, pillanatok alatt képes összefüggő, értelmes szövegek létrehozására.

Február közepén több mint 200 olyan e-könyvet lehetett megvásárolni az Amazonon, aminek szerzője vagy társszerzője volt a ChatGPT, és a számuk napról napra növekszik.

Olyan témákban találhatunk könyveket a mesterséges intelligencia „tollából”, mint például a Hogyan írjunk és hozzunk létre tartalmat a ChatGPT segítségével, vagy A házi feladat ereje, illetve az Univerzum visszhangjai című versgyűjtemény. Még egy új alműfaj is megjelent az Amazonon: a ChatGPT használatáról szóló könyvek, amelyeket teljes egészében a ChatGPT írt.

Mivel azonban sok szerző nem hozza nyilvánosságra, hogy az intelligens csetbot segítségét vette igénybe könyve megírásához, ezért szinte lehetetlen pontosan meghatározni, vagy akár csak megsaccolni, hogy hány e-könyvet írhatott már a mesterséges intelligencia.

A ChatGpt-t fejlesztő OpenAI egyik videója.

Pár óra alatt el lehet jutni egy elképzeléstől a publikálásig

Az Amazon messze a legnagyobb értékesítője mind a nyomtatott, mind az e-könyveknek. Az Egyesült Államokban az eladások jóval több mint felét, és egyes becslések szerint az e-könyvek piacának több mint 80 százalékát uralja.

Az Amazon 2007-ben hozta létre a Kindle Direct Publishinget, hogy bárki otthon, a fotelből adhasson el könyvet anélkül, hogy kapcsolatba kellene lépnie egy könyvkiadóval, és nagyobb összeget kellene áldoznia a kiadásra. Ráadásul ezen a felületen a szerzők felügyelet nélkül, azonnal publikálhatnak.

Kamil Banc – aki egyébként illatszerek online értékesítésével foglalkozik – fogadást kötött feleségével, hogy a ChatGPT-t használva egy nap alatt „megír” egy könyvet, amit még aznap meg is jelentet. Az intelligens csetbotnak adott utasításai között ilyenek szerepeltek: „írj egy esti mesét egy rózsaszín delfinről, ami megtanítja a gyerekeknek, hogyan legyenek őszinték”, majd egy mesterséges intelligenciával működő képalkotó programmal készített képeket a rövid történetekhez. Banc pár órával később egy 27 oldalas, képekkel illusztrált gyermekkönyvet adott ki. Az Amazonon most is elérhető Bedtime Stories: Short and Sweet, For a Good Night’s Sleeping című, esti meséket tartalmazó könyv elkészítése Banc bevallása szerint mindössze négy órát vett igénybe. Bár a vásárlók érdeklődése a mesekönyv iránt mérsékelt volt – körülbelül egy tucat példány fogyott belőle – akik elolvasták, azok a maximális öt csillagra értékelték a történeteket.

A ChatGPT fenyegetést jelent a valódi szerzőkre?

A Reuters szerint úgy tűnik, a ChatGPT készen áll arra, hogy felforgassa a könyvpiacot. Az regényírói karriert vagy gyors meggazdagodást remélők a szoftverhez fordulnak, hogy elvégezze helyettük a könyvírás nehezét. Ráadásul az Amazon Kindle Direct Publishing egyszerűsített kiadófelületén keresztül bárki különösebb erőfeszítés nélkül közzéteheti a könyvét, semmiféle könyvkiadói közreműködés nem szükséges hozzá.

A YouTube-on, a TikTok-on és a Redditen több száz oktatóanyag jelent meg, amelyek bemutatják, hogyan lehet néhány óra alatt könyvet készíteni.

A ChatGPT-s elsőkönyves szerzők kedvencei egyértelműen az illusztrált gyermekkönyvek, de a legnépszerűbb témák között találjuk a gyors meggazdagodást ígérő könyveket, a fogyókúrás tanácsokat, a kódolási tippeket, és persze a receptkönyveket is.

„Aggodalomra ad okot, hogy a mesterséges intelligencia által írt könyvek elárasztják a piacot. Ha ez így folytatódik, sok szerzőnek nem lesz munkája” – mondta Mary Rasenberger, az Authors Guild írócsoport ügyvezető igazgatója. „Átláhatóságra van szükség a szerzők és a platformok részéről is azzal kapcsolatban, hogy hogyan készülnek ezek az írások, különben el fognak árasztani bennünket a rossz minőségű könyvek.” Rasenberger szerint az MI révén történő automatizálás degradálja a könyvírást mint mesterséget, s ha ez a trend folytatódik, a könyvnek nem lesznek többek egy silány, olcsó árucikknél.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy sok szerző nem érzi kötelességének, hogy nyilvánosságra hozza a tényt, miszerint könyvének nagy részét egy szoftver írta. Miért is tenné – hiszen az Amazon irányelvei egyelőre ezt nem követelik meg. Bár a Reuters megkérdezte az online kereskedőóriást, hogy tervezi-e megváltoztatni vagy felülvizsgálni a Kindle áruház irányelveit a mesterséges intelligencia vagy más automatizált íróeszközök használatával kapcsolatban, az Amazon válaszában nem tért ki erre. „Az áruházban található összes könyvnek meg kell felelnie a tartalmi irányelveinknek, többek között a szellemi tulajdonjogok és az összes többi vonatkozó törvény betartását” – nyilatkozta Lindsay Hamilton, az Amazon szóvivője e-mailben.

Kiemelt kép: fronty.com