Másfél órás élő adásban beszélgetett Harry herceggel dr. Máté Gábor, magyar származású kanadai orvos. Az interjú első felében a sussexi herceg mesélt gyermekkoráról, édesanyához fűződő emlékeiről, droghasználatáról, a gyermekneveléssel kapcsolatos gondolatairól, a beszélgetés második felében pedig a világhírű traumakutató diagnosztizálta a herceget.

A napokban jelent meg magyarul Harry herceg memoárja, a Tartalék, amelyben kíméletlenül beszámol a magánéletét minden körülmények között óvni akaró királyi család legmélyebb konfliktusairól. Az önéletrajz hatalmas sikert aratott: megjelenése után egy héttel már több mint 3,2 millió példányban kelt el világszerte.

A memoárt népszerűsítő marketingkampány – ami eddig is professzionálisan működött – most újabb állomásához érkezett. Harry ugyanis egy élő stream során másfél órát beszélgetett Máté Gábor Kanadában élő, magyar származású orvossal, aki amellett, hogy világhírű traumaszakértő, szintén milliós könyveladási számokkal büszkélkedhet, legújabb kötete (Normális vagy – Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban) hetekig vezette a magyar könyveladási sikerlistákat. Kell ennél jobb reklám bármelyiküknek?

Az esemény zártkörű volt, csak azok csatlakozhattak, akik előzőleg 18 angol fontért (8000 forint) jegyet vásároltak az interjúra.

Máté Gábor és a herceg egy bensőséges hangulatú beszélgetés során vitatták meg, hogyan lehet együtt élni súlyos veszteségekkel, megbirkózni a gyásszal, feldolgozni a traumákat, és elindulni a gyógyulás útján – számolt be a részletekről a Daily Mail.

Harry Herceg könyve egy angol bolt kirakatában, közvetlenül a megjelenése után / Fotó: Kirsty Wigglesworth, Associated Press

Az interjúból kiderült, hogy Harry mindig kívülállónak érezte magát a családjában, és biztos benne, hogy édesanyja, Diana is így volt ezzel. „Egész életemben, már fiatalabb koromtól kezdve úgy éreztem, hogy más vagyok, mint a családom többi tagja. Szinte idegenként éltem abban a közegben. És tudom, hogy édesanyám is ugyanezt élte át.”

Harry herceg egy olyan királyi családban nevelkedett, amely sokszor nem tudta, nem akarta kimutatni érzelmeit, éppen ezért nagyon hálás feleségének, aki „megmentette” őt ettől az érzelmileg sivár környezettől. Mint mondta, feleségének kivételes szerepe van életében: Meghannek köszönhető, hogy kiszabadult a királyi család kötelékeiből.

Felesége mellett a terápia volt az, ami sokat segített neki abban, hogy ne akarjon többé megfelelni egy diszfunkcionális család elvárásainak, a Megxit után pedig „hihetetlenül szabadnak” érezte magát.

Azokban az időkben, amikor elindult az önazonosság felé, a média és a családja sokkal inkább azt várta volna tőle, hogy ne akarjon önmaga lenni, térjen vissza ahhoz, amit az elvárások előírnak neki – emlékezett vissza Harry az interjú során. Így történhetett, hogy a terápia hatására kezdett el egyre távolabb kerülni családjától. „Amikor rendszeresen terápiára jártam, úgy éreztem, mintha egy új nyelvet tanultam volna meg. A családom többi tagja azonban nem beszélte ezt a nyelvet. Nekem szerencsére működött, így végre vissza tudtam térni a traumáig, hogy mindent a felszínre hozzak, hogy igazán boldog lehessek. De ugyanakkor egyre távolabb érzem magam a szeretteimtől és a családomtól” – idézte a herceget a People magazin. Harry végül nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is messze került a családjától, amikor 2020-ban Amerikába költözött feleségével és kisfiával. Dél-Kaliforniában telepedtek le, feladva ezzel királyi rangjukat és kötelezettségeiket.

„12 éves koromtól kezdve ‘harcolj vagy menekülj’ állapotban léteztem” – vallotta be a herceg az interjú során, nem tagadva, hogy édesanyja halála után folyamatos érzelmi káoszban élt.

Rettegett attól is, hogy a terápia során elveszíti emlékeit édesanyjáról. Azt hitte, hogy ha a gyász feldolgozása során eltűnik a szomorúság, melyet édesanyja elvesztése miatt érez, akkor azzal együtt az érzelmi kapocs is megszűnik. De a terápia során tudatosult benne, hogy az édesanyja azt szeretné, ha ő boldog lenne – ekkor hatalmas kő esett le a szívéről.  

Harry herceg a kábítószerekkel való tapasztalatairól is őszintén beszámolt: nem tagadta, hogy a marihuána mellett az ajahuaszka nevű dél-amerikai, növényi alapú hallucinogén főzet segített neki, hogy feldolgozza a traumáit és a múlt fájdalmát, de a kokain fogyasztása nem volt hatással az életére.

Az interjú alatt sokat beszélgettek a gyermeknevelésről is. Harry bevallotta, hogy teljesen más apafigura szeretne lenni, mint ami a királyi családban neki megadatott.

A távolságtartó, szigorú, szabályokat minden helyzetben szem előtt tartó királyi család élhetetlen egy érzékeny, szeretetéhes gyermek számára. A sussexi herceg kijelentette: szeretné megóvni a gyerekeit a saját traumáitól, minden erejével arra törekszik, hogy az érzéseit kimutatva szeretettel halmozza el Archie–t és Lilibetet. Szóba került az is, hogy a királyi családra jellemző az érintés hiánya: a néhai II. Erzsébet királynő az egyik több hónapos királyi körútjáról hazatérve mindössze egy rövid kézfogással üdvözölte az akkor 5 éves Károly herceget. Se meleg ölelés, sem gyengéd puszi nem fért bele akkoriban egy királyi édesanya nevelési módszereibe.

Ha érdekli a hír háttere, hallgassa meg a Nem azért, de… podcast legújabb adását a témában:

Dr. Máté Gábor a beszélgetés második felében diagnosztizálta a herceget. A traumakutató szakvéleménye szerint Harrynek figyelemhiányos rendellenessége (ADHD) van, azonban hozzátette, hogy ezt nem tekinti „betegségnek”, hanem válaszreakciónak arra, hogy Harry „abnormális környezetben” nőtt fel.

„Előre tekintek, és optimista vagyok a jövőt illetően. Gyönyörű és áldott életem van – amelynek egy része nyilvánosság előtt zajlik, éppen ezért felelősséggel is jár, amelyet Meghan és én bölcsen tervezünk használni. Úgy érzem, pontosan ott vagyok, ahol lennem kell, és ahol a családomnak lennie kell” – mondta Harry herceg, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem tekinti magát áldozatnak és „soha nem kereste az együttérzést”, ellenben szeretne másoknak segíteni azzal, hogy megosztja történetét.

Kiemelt kép forrása: deadline.com, Zoom

Még több cikk a témában: