Sok költő álmodhat arról, hogy egyszer idegen civilizációhoz jutnak el a gondolatai –  ehhez a lehetőséghez most Ada Limón áll a legközelebb. A NASA ugyanis felkérte az amerikai szerzőt, hogy írjon egy verset, amely az Europa Clipper űrszonda fedélzetén utazik majd a Jupiter negyedik legnagyobb holdjához, az Európához – írta meg a Lithub.

A NASA Europa Clipper űrszondája a tervek szerint 2024-ben indul útjára, és Ada Limón versét a pilóta nélküli űrhajó fedélzetére gravírozzák, így 1,8 milliárd mérföldet tesz majd meg az űrben. Az űrszonda várhatóan 2030-ban érkezik meg az Európához, a küldetésének célja, hogy kiderítse, megfelelőek-e a feltételek egy Földön kívüli élet kialakulásához. A Jupiter holdján ugyanis a feltételezések szerint folyékony vízből álló óceán található a jeges kéreg alatt. Az Európa felszíni hőmérséklete igen hideg, −160 °C körüli, de a tudósok azt valószínűsítik, hogy a jégkéreg alatt egy 90 km mély óceán található. Az Európa nagyobb a Plútónál, kinézete a Merkúréra hasonlít: kőhold, kevés kráterrel, felszíne kásás jég, alatta víz.

„Az a rendkívüli megtiszteltetés ért, hogy írhatok egy verset, amely a Jupiter holdjára, az Európára tartó Europa Clipper űrhajón fog utazni! Ez a legfélelmetesebb és egyben a leginspirálóbb felkérés, amit valaha kaptam” – osztotta meg a hírt Ada Limón a Twitterén január 30-án.

A mexikói-amerikai származású Ada Limón kaliforniai Sonomában született 1976-ban, jelenleg a Kentucky állambeli Lexingtonban él, itt ír és tanít. Eddig hat verseskötet adott ki, ezek közül a The Carrying című kötetével elnyerte az Országos Könyvkritikusok Költészeti Díját. Édesanyja Stacia Brady festőművész, Limón könyveinek borítóját az ő alkotásai díszítik. 2022-ben az Egyesült Államok 24. Koszorús Költőjének választották. A díj átadásakor így jellemezték a munkásságát: „Ada Limón olyan költő, akihez könnyű kapcsolódni. Versei egyszerre közérthetőek és lebilincselően izgalmasak, bensőséges érzésekről, az élet szépségéről, sokszor a szív fájdalmáról szólnak oly módon, hogy egyúttal segítenek továbblépni.” Magyarul még nem jelent meg könyve.

„Az Europa Clipper űrszonda a tervek szerint 2024 októberében indul a NASA Kennedy Űrközpontjából, és 2030-ra már a gázóriás körül kering majd. Többször is elrepül a Jupiter Európa nevű holdja mellett, hogy részletes adatokat gyűjtsön, és megállapítsa, alkalmasak-e a körülmények a Földön kívüli életre. Feltételezésünk szerint az Európán a jégtakaró alatt egy hatalmas belső óceán található, a Naprendszerünkben ez az egyik legígéretesebb potenciálisan élhető környezet a Földön kívül” – olvasható a NASA honlapján.

Nem ez az első palackposta az idegenek számára

Nem az Europa Clipper űrszonda az első, amelynek a fedélzetén az emberiség által küldött üzenet található. Már évtizedekkel ezelőtt is szerettünk volna kapcsolatot teremteni egy lehetséges idegen civilizációval, ezért 1977-ben Carl Sagan amerikai csillagász, a Cornell Egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora két hanglemezt helyezett el a Szaturnusz és Jupiter felé közlekedő Voyager 1 és Voyager 2 nevű űrszondák rakterében, amelyeket „a kozmikus óceánba kilőtt palackpostaként” emlegetett.

Az arannyal futtatott hanglemezeken természetes és az ember által keltett mesterséges hangokat rögzítettek,

többek között gyermeksírást, kutyaugatást, egy ember szívverését, nevetést, de több zeneművet is, például Mozarttól és Chuck Berrytől. Az idegeneknek szánt üzenetekben a földi élet és kultúra sokszínűségét ábrázolták, valamint az emberi faj anatómiáját, bolygónkat és naprendszerünket, ezzel a Földön élő emberek világáról szerettek volna átfogó képet közvetíteni egy idegen civilizációnak. Érdekesség, hogy háborúkról, nyomorról, betegségekről nem küldtek fotókat, hogy az idegenek számára pozitív kép alakuljon ki az emberiségről.