Elérkezett az ősz, ismét megkezdődik sokak örömére az éves nagy könyvszüretelés. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén 28. alkalommal várja az érdeklődőket rendhagyó módon a budai zöldövezet ikonikus helyszínén, a Millenáris Parkban. A négynapos rendezvénysorozat ideje alatt a látogatók megismerkedhetnek a külföldi, illetve a hazai irodalom legrangosabb képviselőivel, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt, testközelből találkozhatnak kedvenc szerzőikkel dedikálások során.

A fesztivált Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, mesekutató nyitja meg, az elkövetkező napokban pedig olyan neves szerzőkkel lehet majd találkozni, mint Jeles András vagy Nádasdy Ádám. A könnyűzene rajongói Péterfy Bori társaságát élvezhetik a Scolar Kiadó standjánál, míg a 21.Század Kiadó képviseletében Bridget Collins nemzetközi bestseller író mutatkozik be a magyar közönségnek. A fesztivált érdekfeszítő előadások is színesítik, úgymint a jövő olvasási szokásaira koncentráló Mesterséges intelligencia, olvasás, tanulás, nyelvek – Mi a közös nevező? című.

Dedikálásra várók a 2022-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon / Fotó: Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál

A kulturális fórum a gyerekekről sem feledkezik meg, hiszen az olvasás népszerűsítése érdekében interaktív programok, játékos és edukatív előadások, meseterápiás foglalkozások várják a legkisebbeket. A Könyvfesztivál keretén belül érdemes kiemelt figyelmet fordítani a Petőfi-emlékév kapcsán létrejövő szabadtéri Petőfi Sándor vándorkiállításra, továbbá a PesText Irodalmi Fesztivál együttműködésével megvalósuló író-olvasó találkozókra is. Az esemény a hagyományokhoz híven vendégül lát  világviszonylatban is elismert rangos alkotókat, továbbá annak az országnak a szerzőit, amelynek irodalma az utóbbi időben jelentős szellemi hozadékkal járult hozzá a magyarországi könyvkiadáshoz.

Idén a fesztivál hivatalos díszvendége John Scalzi amerikai sci-fi író lesz, aki a nagy sikerű Vének Háborúja regény szerzője, míg meginvitált országként Hollandiára esett a választás. Nem is csoda, hiszen az utóbbi időben magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban (Martin Michael Driessen – A Pelikán; Jamal Ouriachi– Étvágy). Az ország képviseletében többek között Arnon Grunberg író, újságíró, illetve Annamarie Bon népszerű ifjúsági szerző lesz jelen. Feltétlenül érdemes tehát kilátogatni a fesztiválra, hiszen megannyi értékes tartalommal és élménnyel gazdagodhatunk.

A Könyvfesztiválon a Libri is várja az olvasókat, sőt a diákokat ingyen átvehető ajándékkötettel várja az diákokat. A könyvkereskedő és a Jelenkor negyedik alkalommal ajándékozza meg a fiatalokat: 10 000 példányban teszik elérhetővé az Egyre rövidebb szavak címmel ellátott egyedi válogatáskötetet, amely Borbély Szilárd munkásságára hívja fel a fiatal olvasók figyelmét. A kezdeményezés, amellett, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb alkotóját népszerűsíti, emléket állít a 2014-ben elhunyt szerzőnek, aki idén november 1-én ünnepelné 60. születésnapját.

Még több cikk a témában: