Óriási a gyerek(b)irodalom, se szeri, se száma a jobbnál jobb gyerekkönyveknek. Talán pont ezért sokszor nehéz a választás, és a szülők, pedagógusok, nagyszülők azokhoz a könyvekhez nyúlnak, amiket régről ismernek. Vagy azt keresik a könyvesboltok polcain, amit mindenki ismer. Pedig mesés világ van a Hetvenhét magyar népmesén innen és Peppa malacon túl is!

Mire érdemes figyelni a gyerekkönyvek kiválasztásánál?

Először is a korosztályra. A legkisebbek strapabíróbb könyveket igényelnek, míg a kamaszok már megvannak illusztrációk nélkül is.

A kicsik imádják a böngészőket, az egyszerű történeteket, amikkel maguk is tudnak azonosulni és amik segítenek nekik a napi problémáik újraélésében és megoldásában. Legyen az akár a kistesó érkezése vagy a fogmosás, a szobatisztaság vagy a közösségbe szoktatás, közelebbi és tágabb környezetünk, a munkagépek vagy az éjszakai állatok világa – mindenről találni könyvet. Böngésszünk mi magunk is bátran, hisz érdemes olyan könyveket választanunk, amiket mi is szívesen végiglapozunk naponta akár többször (több tucatszor) is.

Az ovis korosztály is szereti még az összebújva estimesélést, szeret az illusztrációktól elvarázsolódni, amíg anyu, apu, mama vagy az óvó néni mesél nekik. Tanulmányok kimutatták, hogy ugyan úgy is képesek a gyerekek a történet követésére, ha nem azt a képet nézik egy könyvben, amiről épp mesél a mesélő, ám sokkal inkább tudnak figyelni a részletekre és a történet egészére is, ha nézhetik az illusztrációkat és nem később, nem hamarabb, hanem akkor, amikor a szöveget hallják.

A képen Békés Pál a Kétbalkezes varázsló című könyve.
A cikk kapcsán Békés Pál A kétbalkezes varázsló című könyvéből osztottunk meg részletet a 20 perc könyvklub keretében. A könyvrészlet elolvasható itt.

Aztán ahogy elkezdenek ismerkedni a betűkkel, a kisiskolásoknak jó eséllyel már igényük is lesz rá, hogy maguk is elolvassanak minden betűt, ami eléjük kerül. Ha rendszeresen mesélünk nekik kiskoruktól kezdve, napi rutinjuk részévé válik a mese, a könyv, és természetes lesz, hogy az ágyuk mellett mindig ott áll legalább egy mesekönyv elalváshoz. Bátorítsuk őket, válasszunk nekik olyan könyveket, melyeknek betűmérete, történethosszúsága olvasási szintjüknek megfelelő, hisz minden olvasással kapcsolatos sikerélmény újabb könyvek felé lendíti a gyereket.

Szerencsére a kortárs ifjúsági irodalom számos műfajban kínál igényes, szórakoztató, „függővé tevő” könyveket a kiskamaszoknak és nagyobb kamaszoknak is. Novelláskötetek, kamaszkrimik, első románcok, kalandregények, varázslat vagy épp nyári táborozás – igazán izgalmas olvasmányok sokaságát találjuk a hazai és nemzetközi könyves világban. Ha biztos sikerre vágyunk, vonjuk be kiskamaszunkat a választásba, keressünk könyvbemutatókat, könyves rendezvényeket, amikre elmehetünk velük.

„És ezt olvastátok már?”

Ami igazán számít egy jó gyerekkönyv kiválasztásánál, az a megfelelő helyről jött ajánlás. Akár szülőtársak, akár kortárscsoportos ajánlók, érdemes odafigyelni minden jó könyves szóra.

Amennyiben a profikra bíznánk, akkor a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum minden évben megválasztja és díjazza a legjobb gyerekkönyveket, írókat, illusztrátorokat és fordítókat. Ne csak a győztesek közt nézz szét, már a shortlistre is kiváló gyerekkönyvek kerülnek fel. Aki nem hiszi, járjon utána!

1. TIPP: Lefekvés előtt mindig legyen esti mese. Segíti a lecsendesedést, az alvásra hangolódást is, de ami legalább ilyen fontos: a gyerek napi rutinjának része lesz a könyv és az olvasás, így mikor már önállóan olvas, jó eséllyel igényelni fogja lefekvés előtt a könyveket.

2. TIPP: A gyerekkönyvek mindig legyenek elérhető távolságban: már az egész kicsik is hadd vegyék le a polcról a könyveiket nézegetni. Alakítsunk ki nekik könyves kuckót 1-2 kényelmes párna és egy puha takaró segítségével (előre szólunk: egy mágikus zseblámpa is jól fog jönni!), adjuk meg a módját nekik is, legyen a könyvvel töltött idő vonzó és nyugodt.

Ilyen és ehhez hasonló írásokat, könyvrészleteket, ismert emberek cikkeit olvashatod a Libri 20 perc könyvklubjában, amelyhez bármikor csatlakozhatsz, ha úgy érzed, hogy készen állsz egy 30 napon át tartó könyves edzéstervre, emellett pedig a programhoz tartozó zárt csoportban bármikor ki is beszélheted legfrissebb könyvélményeidet!

Kiemelt kép: Békés Pál A félőlény című könyvének borítója

Még több cikk a témában: