A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a 94. Ünnepi Könyvhét keretein belül, június 10-én kiosztotta Az Év Gyerekkönyve Díjakat, hét kategóriában jutalmazta a legjobb írókat és a legjobb illusztrátort, fordítót, illetve egy különdíj is gazdára talált. Az elismerést egy öt főből álló szakmai zsűri ítélte oda: Fábián László tanár, Gerhes Gábor képzőművész, Kelemen Réka HUBBY-tag, irodalomszervező, gyerekirodalmi szakértő, Kérchy Anna egyetemi oktató és Nádori Lídia műfordító.

Az Év Gyerekkönyvírója – 0-6 éves korosztály:

Gimesi Dóra: Emma csöndje, Pagony, illusztrátor: Takács Mari 

A 0-6 éves korosztálynak szóló gyerekkönyv kategóriában Gimesi Dóra kapta meg az elismerést Emma csöndje című könyvével, melyben egy szívhez szóló történetet olvashatunk Emmáról, aki kicsit más, mint a többiek, de pont mássága tesz alkalmassá arra, hogy segítsen az állatkórház lakóinak. Mindeközben pedig önismeretre is szert tesz. A történetet 2021-ben színpadon is láthatták megelevenedni az érdeklődők. Gimesi már nem először kap Év Gyerekkönyve Díjat, 2018-ban is átvehette azt ugyanebben a kategóriában.

Az Év Gyerekkönyvírója – 6-12 éves korosztály:

Jeney ZoltánBalatoni kacsavész, Lampion könyvek, illusztrátor: Baranyai (b) András

Kemény GabiA konkrét hiúz, Móra, illusztrátor: Radványi Maja

A 6-12 éves korosztályon belül két díjat is kiosztottak. Jeney Zoltán Balatoni kacsavész című regényében a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza, a könyvben Hany Istók mitológiai alakja elevenedik meg mint a magyarországi vizek védelmezője. Így ő lesz az, akihez a balatoni élőlények fordulhatnak segítségül, mikor lakóhelyük veszélybe kerül. Olvasás közben tehát nemcsak a környezetvédelemről, de a Balaton élővilágáról is sokat megtudhatunk. Jeney első regényében is a Balatont választotta helyszínéül: Rév Fülöp című meseregényében Balatónia királyát kell megmentenie a főhősnek.

A másik nyertes Kemény Gabi lett A konkrét hiúz című művével, melyben szintén a természet áll a középpontban. A főhős Marci, aki csapatával bejutott a természetvédelmi verseny országos döntőjébe, amit Márianosztrán tartanak. Kénytelen testvérét is magával vinni, az úton viszont több időt töltenek el a természetben, mint azt eredetileg tervezték. Így a testvéri kapcsolat is fontos szerepet tölt be a műben. A könyvet már 2021-ben is jutalmazták a Regényes természet pályázat keretein belül.

Forrás: tul.az.operencian.olvasosarok, Instagram

Az Év Ifjúságikönyv-írója

Dániel András: Jaj, ne már! – mondta a hal, Tilos az Á Könyvek 

Az év ifjúságikönyv-írója Dániel András lett, aki a Kufli-sorozat írójaként sok gyerek számára ismerős lehet. Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) című, 2014-es kötetével pedig már egy Év Gyerekkönyvírója Díjat meg is kapott. Idén a Jaj, ne már! – mondta a hal című regényével nyerte el, melyben a humoré a főszerep, a cselekmény helyett pedig egy magával ragadó gondolatfolyamot olvashatunk. Aki szereti Douglas Adams stílusát, annak ez a könyv telitalálat lesz. 

Az Év Illusztrátora:

Révész Emese: Hol készül a művészet?, Csimota, illusztrátor: Grela Alexandra

Az év illusztrátora Grela Alexandra lett, aki szintén nem először részesül ebben az elismerésben: 2021-ben A vakok és az elefánt, hindu népmese című kötetért nyerte el a díjat. Idén a Hol készül a művészet? illusztrálásáért kapta meg az elismerést, melyben huszonöt fontos alkotó műtermének bemutatásával meséli el Révész Emesével együtt képzőművészetünk alakulásának történetét, a barlangrajzoktól egészen a jelenünkig.

Forrás: uveghegyentul, Instagram

Az Év Fordítója:

Michael Bond: Paddington megoldja, Mojzer kiadó, fordította: Kövesdi Miklós Gábor 

A legjobb fordítónak járó elismerést Kövesdi Miklós Gábor kapta meg a Paddington-történetetek hatodik részének fordításáért, amit sok gyerek örömmel fogadott. Ebben a kötetben a híres medve több foglalkozásban is kipróbálja magát. Kövesdi műfordítói tevékenysége sokrétű, eddig több mint kilencven könyvet fordított magyarra.

Az Év Leginnovatívabb Könyve:

Kollár Árpád: A nagy Lötty, Kövér Béla Bábszínház, illusztrátor: Grela Alexandra

Az év leginnovatívabb könyve Kollár Árpád A nagy lötty című műve lett, amit a szegedi Kövér Béla Bábszínház adott ki, így ünnepelve az intézmény hetvenötödik születésnapját. Ezzel a kötettel mesélik el színházuk történetét, Kövér Bélától Kiss Ágnesig. Mindezt Lumi, a lámpa szemszögéből olvashatjuk.

Fotó: Szabó Luca / Forrás: Kövér Béla Bábszínház

Az Év Ismeretterjesztő Könyve:

Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta, Pagony, illusztrátor: Horváth Ildi 

Az év legjobb ismeretterjesztő könyve elismerést Kalas Györgyi Pavlova kisasszony és a dobostorta című alkotása nyerte el, ami a gyerekek egyik kedvenc ételtípusáról mesél: a süteményekről. Rengeteg érdekességet tartalmaz, megtudhatjuk miért kör alakú a torta, mikor romlik meg a méz – a könyv tökéletes választás arra, hogy bevezesse a gyerekolvasókat a gasztronómia világába. Kalas Györgyi és Horváth Ildi nem először dolgozott együtt, 2021-ben Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza című könyvükkel különböző országok híres ételeit mutatták be, szintén a gyerekolvasókat megcélozva.

Forrás: Instagram, meseterkep

Libri különdíj:

Képtelen képrablás, Pagony, illusztrátor: Rubik Anna

Libri különdíjban részesült a Képtelen képrablás című antológia, melyben tizennégy, a Magyar Nemzeti Galériában található festmények által ihletett novellát olvashatunk, tizennégy kiemelkedő kortárs szerző tollából. Ezek a történetek nemcsak intermediális szerepet töltenek be, de a gyerekolvasót segítik a választott festmények értelmezésében is, miközben különböző festők munkáit ismertetik meg velük.