A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum idén is kiosztja Az Év Gyerekkönyve Díjat https://www.libri.hu/evgyerekkonyve. Az elismerést hét kategóriában adják át: szemlézik a kisebbeknek és nagyobbaknak szóló gyerekirodalmat, az ifjúsági irodalmat, díjazzák az ismeretterjesztő könyveket; díjat kap a legjobb illusztrátor, a legjobb fordító, ezenkívül pedig most is meghirdették az innovációs díjat – ezt egy olyan kiadvány kapja meg, ami valamilyen szempontból újítónak számít.

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum célja a magyar gyerekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe – többek között ezért választottak angol elnevezést (Hungarian Board on Books for Young People), utalva egyúttal arra, hogy magukénak vallják az IBBY, vagyis az International Board on Books for Young People (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) céljait. Ezek közé tartozik a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyermek- és ifjúsági könyveken keresztül, illetve a magas színvonalú kötetek eljuttatása a gyerekekhez a legszélesebb körben – különösen a hátrányos helyzetűek körében. A HUBBY feladatának vallja ezenkívül a gyerek- és ifjúságikönyv-szakmában dolgozók támogatását – ennek érdekében hozták létre az Év Gyerekkönyve Díjat is, amelyet 2016 óta osztanak ki.

A Libri számára fontos, hogy a fiatal olvasókhoz minőségi könyvek jussanak el, ezért csatlakoztak támogatóként 2020-ban Az Év Gyerekkönyve Díjhoz. A díj támogatásával mindazon alkotók munkáját szeretnék elismerni, akik részt vettek egy-egy kiemelkedően jó gyerekkönyv alkotói folyamatában – a szerzőktől az illusztrátorokon át a szerkesztőkig.

Fontos a szülőknek, nagyszülőknek nyújtott segítség, hiszen a díjazott könyveket választva értékes és izgalmas olvasnivalót adhatnak a gyerekek kezébe.

A Libri 1 millió forint pénzbeli juttatással, illetve 10 millió forint értékű médiamegjelenéssel támogatja Az Év Gyerekkönyve-díjat.

A jelöltek idei listája immár végleges, a következő könyvek versenyeznek az elismerésért:

Gyerekirodalom (0-6 évesek)

Gyerekirodalom (6-12 évesek)

Ifjúsági irodalom

Ismeretterjesztő könyvek

Az év illusztrátora díj jelöltjei

Az év fordítója

Az év leginnovatívabb könyve

Az Év Gyerekkönyve Díjat a Margó Irodalmi Fesztiválon adják át.